пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

40.Художній аналіз поезії Є.Гребінки “Українська мелодія”.

«Українська мелодія» — поезія, що виникла на ґрунті народної творчості.

Тема: розповідь про вболівання матері з приводу подальшого життя її дочки у шлюбі. Ідея: возвеличення щирого почуття кохання, заради якого людина жертвує навіть власним життям. Основна думка: шлюб з нелюбом (за бажанням матері) — самогубство молодиці: О, Боже мій милий! Що я наробила! / Дочку, як схотіла, із світа згубила.

Композиція: діалог матері з дочкою про її майбутній щасливий шлюб.Жанр: літературна пісня про трагедію кохання. Проблематика «Українська мелодія» · батьки і діти; · що є щастя; · життя і смерть;

Сюжет «Українська мелодія» Мати, піклуючись про подальшу щасливу долю своєї дочки, переконує її в тому, щоб вона якомога швидше виходила заміж. Власну думку жінка мотивує тим, що вже стала старою і незабаром може померти. Молодиця підкоряється наказу матері, погоджуючись на шлюб, і раптом чинить самогубство. Мати оплакує передчасну смерть дочки, звинувачуючи себе у трагедії, що сталася.

Мова твору: мова автора представлена як узагальнений висновок про всі події, що відбулися.

Мова персонажів передана у формі діалогу матері із дочкою..

Художні засоби «Українська мелодія»

Звертання: «Ні, мамо…», «Останешся, доню…», «О мамо, голубко…», «О, Боже мій милий!». Риторичні оклики: «Ні, мамо не можна нелюба любить!», «Ох, тяжко, ох важко з ним річ розмовляти! / Хай лучче я буду весь вік дівувати!», «Останешся, доню, одна, сиротою!», «Ти будеш весела, одна, я заплачу!», «О, Боже мій милий! Що я наробила! / Дочку, як схотіла, із світа згубила!».

Риторичні запитання: «Хіба ж ти не бачиш, яка я стара?», «Як очі закрию, що буде з тобою?», «А в світі якеє життя сироті?».

Повтори: «сиротою… сироті», «…нелюба любить». ».

Метафора: «стогнати під землею», «щастя утрачу», «хрест Божий стоїть», «…із світа згубила». Епітет: «нещасная доля».

Порівняння: «стогнати… як горлиця

Віршований розмір: анапест, силабо – тонічна с – мА віршування, Римування: паралельне . строфа: 5 катренів із паралельним римуванням, рима: 1 – 2 : точна, банальна, проста, чоловіча, одногрупна дієслівна;3 – 4: точна, банальна, проста, жіноча, одногрупна дієслівна.римування: аавв – перехресне


21.01.2018; 15:28
хиты: 113
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
классическая филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь