пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

30. Ідеї Просвітництва у творах Г.Квітки-Основ’яненка

Просвітництво - могутній ідейний рух, представлений трактатами і художніми творами. В них висвітлювалися основні принципи просвітительської естетики, втілені у художніх явищах класицизму, сентименталізму, просвітительського реалізму. У основі Просвітництва лежало прагнення надати людині можливості та "мужності користуватися власним розумом".Принципом просвітительської літератури став девіз Вольтера: "Розум і наука". Високий гуманізм Просвітництва виявлявся у творах Дідро, Руссо, Вольтера, Лессінга та інших. Вони вірили в можливість існування ідеальної людини.

Більшість українських дослідників доводить, що у творчості Г.Квітки-Основ'яненка представлені принципи естетики Просвітництва. Цю думку висловлює у своїх дослідженнях, перш за все у роботі "Питання реалізму і позитивний герой в українській літературно-естетичній думці першої половини ХІХ століття" М.Яценко. О.Гончар у монографії "Просвітительський реалізм в українській літературі" стверджує, що саме Квітка зумів найглибше теоретично засвоїти й застосувати в художній практиці творчі принципи методу й стилю просвітительського реалізму. Як свідчать дослідження творчості Основ'яненка, зокрема праці Д.Чалого, Г.Зубкова, Є.Вербицької, О.Гончара, М.Яценка, творчий метод письменника включає елементи класицизму, сентименталізму, просвітительського реалізму, які були художнім втіленням філософії Просвітництва.

Митець оголосив правдивість зображення життя, що було однієюіз основних засад просвітительської естетики. Квітка-Основ'яненко неодноразово повертався до питання про вплив обставин на життя та поведінку людини. Близький до просвітительської думки, більшістю своїх творів він стверджував, що ідеальний герой сильніший, вищий за обставини життя. Це особливо виразно виявилося в українських повістях ("Маруся", "Сердешна Оксана", "Щира любов", "Козир-дівка"). Квітка-Основ'яненко, який також прагнув зрозуміти свій народ і зобразити його у своїх творах правдиво, вважав, що у вищому класі немає ідеального героя ,бо тут живуть за певними правилами виховання, які не дають людській душі жити за власними почуттями. Через це своїх героїв знайшов Г.Квітка "в простом классе людей» Саме тому героями творів Г.Квітки ставали люди звичайні, які, якщо "обратиться направо и налево" , впадають у вічі. Письменник, за його зізнанням, «не старался отыскать людей с чинами». Літературно-естетичні погляди та проза Квітки-Основ'яненка розвивалися в контексті просвітительської естетики, що доводить постановка та творче розв'язання ним питань про прекрасне, правдиве, ідеальне, трагічне, комічне, місце і роль мистецтва в житті людини, ствердження переваги розуму над почуттям, дидактизму як однієї з функцій літератури.


21.01.2018; 15:28
хиты: 149
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
классическая филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь