пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

5) Розвиток освіти та культури в кінці ХVІІІ - на початку ХІХ ст. як важливі чинники становлення нової української літератури.

Освіта. Наприкінці 18 ст на поч. 19 ст Україна потрапила до рук Російської імперії, і освіта зазнала кардинальних змін. У Сх. Україні складається нова система народної освіти, при церквах функціонують парафіяльні школи(для бідних дітей), по-друге, повітові училища( Для середнього прошарку населення), гімназії для дворянства з правом подальшого вступу до ВНЗ, до 18 ст всі навчалися за бажанням і віро сповідуванням.

Велике значення для розв к-ри на Укр наприк XVIII — у перших десятиліттях XIX ст мало відкриття у ряді міст вищих і середніх світських навч закладів. У 1805 р завдяки В. Н. Каразіну було засновано Харк університет, 1817 року – Одеський ліцей, 1820 р відкрилася гімназія вищих наук у Ніжині, яка пізніше була реорганізована у ліцей, у 1834 році засновано університет у Києві, гімназії у Полтаві, Одесі та Харкові. У стінах цих навч закладів дворянська молодь отримувала не тільки знання, але переймалася найбільш прогресивними нац-культурними ідеями того часу. Також при університетах відкривалися друкарні, що дозволяло видавати фольклорні та поетичні збірки, наук праці, журнали та альманахи.

Вчені, що викладали у Харк та Київс університетах, займаються фольклор, етнографічними та істор дослідженнями, що друкуються в журналах і альманахах як на Укр, так і в Москві, і в Петерб. Період розв укр літ-ри кін XVIII — перших десятиліть XIX ст. отримав назву нової літератури.

Ця епоха вимагала іншої літ-ри, з новою тематикою, змістом, мовою, заснованої на нових ідейно-естетичних засадах. 2га пол XVIII ст стала часом громадськ та економ піднесення суспільства, розв національної культури та хар-валася посиленою увагою митців до мови, побуту і фольклору, що є витоками націон свідомості та самобутності. Укр інтелігенція прийшла не тільки до націонал самоусвідомлення, але й до більш глибокого розуміння ролі худ слова у розв суспільства. Давня укр літ-ра не мала значного впливу на сусп життя через обмеженість тематики, яка була переважно реліг та шкільною, тому нові митці зверт до світського життя, до реальності, і це стимулює пошуки нових естетичних принципів і худ засобів. Становлення нової укр літ-ри відзначилося появою багатьох поетичних творів різних жанрів: поем, істор віршів, послань, од, пародій тощо. її розв ішов у 2х напрямах — бурлескно-реалістичному та романтичному» — і в 2х цих напрямах відчувався значний вплив нар творчості, яка дала відчутний поштовх для формув нових естетичних зразків у літ-рі.

Шашкевичем, Іваном Вагилевичем і Яковом Головацьким створена перша в українській історії національно-культурна організація «Руська трійця».

Гуртківці зобов’язувалися утверджувати права рідної мови, робити все для воскресіння української нації. Вищим досягненням гуртка стала поява в 1837 p. альманаху «Русалка Дністровая».

Західноукраїнська культура живила своїми культурними потоками всю українську культуру.

Процес українського національно-культурного відродження історики, як правило, поділяють на три етапи:

1) період збирання спадщини чи академічний етап (кінець XVIII – 40-ві роки XIX ст.);

2) українофільський, або культурницький етап (40-ві роки XIX ст. – кінець XIX ст.);

3) політичний етап (з кінця XIX ст.).


21.01.2018; 15:28
хиты: 97
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
классическая филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь