пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

38.П’єса Г.Квітки-Основ’яненка “Сватання на Гончарівці”: художній аналіз.

.П’єса Г.Квітки-Основ’яненка “Сватання на Гончарівці”: художній аналіз.

«Сватання на Гончарівці» — перша п'єса серед «малоросійських опер» після «Наталки Полтавки» І. Котляревського.

Історія створення. Поява цієї комедії була зумовлена потребами розвитку української театральної культури, сценічного реалізму, який вимагав відображення навколишньої дійсності, необхідністю продовжити розпочату Котляревським демократизацію українського театру .Згадуючи про історію написання п'єси, Квітка наголошував, що його персонажі взяті з життя, і в п'єсу він ввів пісні, обряди, які чув від простих харків'ян.

Тематика. зведення паном дівчини-селянки

Проблематика. Проблема нерівного, насильного кохання, соціального стану, батьків та дітей, нерозумності

Ідейна спрямованість твору: Справжнє кохання завжди перемагає

Жанрова своєрідність. Малороссийская опера в трех действиях

Основні художні образи в їхній системі й внутрішніх зв'язках. У діалогах Уляни та Олексія бринить щира нота кохання. їх мова піднесена, поетична, сповнена справжніх почуттів, навіть трохи сентиментальна. Але в розмовах із дурним Стецьком Уляна стає дотепною та ущипливою, а з матір’ю — переконливою. Неоднозначна характеристика Одарки — вона і співчуває доччиному коханню, і не хоче втратити Кандзюбиного багатства. Є у цієї жінки і природний розум, і певна гідність, бо зуміла своєю працею прогодувати чоловіка п’яницю та випестувати співчутливу, красиву та працьовиту доньку. Але є в неї вразливе місце — забобони. На цих забобонах грає Скорик: «Раз вже хустку одержав Олексій, то він і повинен стати нареченим Уляни! Якщо інакше — то гріх!» Найвиразніший образ твору — це дурний Стецько. Він чимось схожий, на Митрофанушку — персонажа п’єси «Недоросль» російського письменника Фонвізіна. Стецько не здогадується про свою дурість та незграбність і відверто зізнається у своїх вадах. Це створює дивовижний комедійний ефект: «Зранку до вечора я б тільки робив би, що обідав би!»

Центральні персонажі. Одарка — мати. У л я н а — донька. Олексій —кріпак, коваль. Павло Кандзюба — обиватель з-під Харкова. Стецько — його син. Осип Скорик-відставний солдат

6.Сюжет й особливості будови конфлікту. Проста, але наділена красою і добрим серцем, дівчина Уляна не хоче виходити заміж. Їй не милий забезпечений і дурний Стецько, та й любить вона, всупереч здоровому глузду матері, кріпосного красивого юнака Олексія. Тільки втручання хитрого і знає життя родича закоханого, солдата Скорика, допомагає збутися мріям Уляни . В основі сюжету — соціальний конфлікт: багач Кандзюба хоче одружити свого придуркуватого сина Стецька з Уляною, донькою Прокопа Шкурата й Одарки.

7.У тканину п'єси органічно введені українські пісні, обряди, танці. Широке використання фольклору, обряду сватання, сцен народного життя надало комедії неповторного національного колориту.

8.Музику до цієї опери написав композитор Кирило Стеценко.


11.06.2017; 22:07
хиты: 1049
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь