пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

35. Традиції давньої української прози у повісті Г.Квітки-Основ’яненка “Маруся”.

Дослідники стверджують, що у творенні образів-характерів «Марусі»помітний вплив давньої української агіографічної літератури, зокрема «Житій святих» Д. Туптала, чотири томи яких витримали багато видань і булипопулярними в Україні у XVIII-XIX ст. Учені також зауважують впливи на характеротворення Г. Квітки-Основ’яненка українськогомарійського культу, релігійного догмату про непорочне зачаття Діви Марії, а також релігійної романтики української барокової традиції .

Жіночий образ Марусі подібний до Діви Марії — «за зовнішніми ознаками — за красою одягу, привабливістю рис обличчя,правильністю статури тощо», тобто зовнішня краса земноїлюдини уподібнюється до божественної та святої краси.

«Маруся « - це естетична настанова Квітки – сварити людину,яка власним життям, вчинками, поведінкою утверджує високу народну моральність.

Дидактична тенденційність проявляється у композиції. Загальні міркування, висловлені на початку твору, зводяться до сентенції, що ніщо не вічне, і все у волі Божій. Ця сентенція ілюструється фабулою, отже стає зрозумілою смерть Марусі і мужня реакція на неї батька.

Давня літ. традиція висуває підтвердження того, що людиноненависницьких творів у ній не було, тому позитивні герої повісті – носії всього світлого і прекрасного. Ідеальний позитивний образ :освічений,розумний, відповідальний.

Повість з’явилася внаслідок полеміки письменника с тими представниками критики і офіційних кіл, які зі скептицизмом стверджували, що неможливо створити українською мовою щось таке, що було б і звичайне, і ніжненьке, і розумне,і полєзне.


11.06.2017; 22:07
хиты: 114
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь