пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

26. Загальна характеристика літературної творчості П.Білецького-Носенка

П.Білецький – Носенко став автором 23 казок, 15 балад, 333 байок, бурлескно-травестійної поеми «Горпинида, чи вхопленная Прозерпина», драматичного оповідання «Иванъ Золотаренко», історичного роману російською мовою «Зиновій Богданъ Хмельницькій», праці «Эстетика»; повністю переклав російською мовою «Статут Литовський», також - художні твори з французької та німецької мов.

До творчості українською мовою Білецький –Носенко звернувся в 10-ті рр. 19 ст – спочатку як збирач та інтерпретатор усних переказів і рукописних історичних джерел, а згодом як дослідник фольклорно-етнографічного матеріалу.

Хронологічно першим звернувся до літературної байки. Вони побачили світ лише у 1871 році у збірці «Приказки в четырех частях».

Білецький-Носенко започатковує жанр укр віршованої літературної казки, в основі яких – мандрівні сюжети, українські народні анекдоти. Білецький-Носенко- творець укр. Варіанту жанру віршованої казки(новели), де домінував фантастичний елемент.

На його літературну діяльність впливала і класицистична, і сентиментально - романтична поетика. Зростання письменника відбувалось під впливом творчісті Котляревського, взяв бурлескно-травестійну манеру, збагатив український ліро-епос та гумор( жанри казки, балади, байки, зокрема).

Б. Деркач, проаналізувавши його творчий доробок, визначив, що український письменник був людиною «з живими інтересами і енциклопедичними знаннями»

» 333 байки – збірка “Приказки” (1871) – поділена на 16 книг, у кожній » 20 байок.

Джерела розмаїті (називає сам): Дмитрієв, Крилов, Хемніцер, Геллерт, Флоріан, Лафонтен.

Вільно переробляє фабули творів відомих байкарів, надаючи їм українського колориту:

-топографічні вказівки;

-побутові подробиці;

-історичні події;

-історичні особи (Палій, Сковорода);

Байка-приказка («Три бажання», «Навісна», «Вовкулака», «Пан писар» та ін), байки-приказки та прислів’я (найчастіше в моралі).


11.06.2017; 22:07
хиты: 143
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь