пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

22. Баладна творчість п.гулака-артемовського. її травестійний характер

У спадщині П.Гулака-Артемовського є дві балади, «Твардовський» 1827 і «Рибалка» 1827, надруковані у «Вестнике Европи»

--Український поет ніколи не прагнув до точного відтворення оригіналів західноєвропейських творів, адже його переспіви- наново створений оригінальний текст.

-- П. Гулак-Артемовський береться за балади, щоб спробувати, чи можна українською мовою, що розвивалася в бурлескному напрямку, передати почуття "ніжні, шляхетні, піднесені". Він ввів в українську літературу жанр романтичної балади.

--«Твардовський» — досить вільна переробка балади А. Міцкевича «Пані Твардовська», створеної за популярним у слов'янському фольклорі переказом про пана (козака)-гульвісу, що запродав душу чортові. Традиційний фольклорний сюжет А. Міцкевич опрацьовує у романтично-гумористичному стилі, зрідка пересипанім простонародною лексикою.

--Автор дає підзаголовок «Твардовський:Малоросійська балада». --Змінюються ролі польських героїв-персонажів(на перший план висунуто Твардовського, його розваги) --Дія переноситься в Україну --Вводяться народнопоетичні ремінісценції, елементи комізму, що надають баладі оригінального, українського забарвлення.

--Автор зупиняється на відтворенні епізодів про виконання чортом трьох бажань Твардовського.

-- Сюжет розробляється в бурлескно-травестійній манері.

Основним засобом естетичної оцінки цього образу є сміх, насамперед травестійно-розважальний. Гулак-Артемовський вдало використовує стильові прийоми (символи, гіперболізовані метафори, звукописи, емоційний розмовний діалог тощо), просторічну лексику, згрубілі вирази й ідіоми.

Балада написана коломийковим віршем, однак вище від надання їй «простонародного» характеру Гулак-Артемовський не піднявся. Цьому заважала передусім ще досить сильна в українській літературі й у творчості самого автора бурлескна стихія. І все ж «Твардовський», зберігаючи деякі жанрові прикмети балади (драматично-напружений сюжет з елементами незвичайності, казковості, експресивність оповіді тощо), засвідчував потяг до романтичних пошуків відбиття фольклорними засобами образності окремих сторін предметного, об'єктивного буття.


11.06.2017; 22:07
хиты: 155
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь