пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

51. Загальна методика і техніка виправлення тексту

Людині, що виконує редакторську роботу, потрібна багатоаспектна підготовка. Бездумне застосування навіть найглибших і досконалих знань нерідко приводить до подібних казусів. Потрібно чітко уявляти собі призначення тексту, що редагується, і мовні засоби, які слід використовувати з урахуванням цього призначення. Референтові керівника, який найчастіше має справу з документами, необхідно насамперед удосконалювати знання з офіційної лексики й стилістики ділової мови.

Редагування – процес творчий, оскільки не можна редагувати всі тексти механічно, за шаблоном – треба враховувати їхнє різноманіття. Проте існують загальні правила редагування:

1. Робота над текстом починається з його прочитання – необхідно ознайомитися з текстом цілком, зрозуміти його завдання, відзначити переваги й недоліки. При першому читанні можна лише робити позначки на полях.

2. Оскільки ви є редактором, а не автором тексту, намагайтеся обмежитися мінімумом виправлень, щоб якомога менше віддалятися від авторського тексту.

3. Продумайте послідовність роботи; з’ясуйте причини недоліків тексту; уточніть види виправлень, які доведеться використовувати залежно від вказівок керівника, – повністю переробити текст, скоротити його або тільки виправити друкарські помилки (рос. опечатки);

4. Редакторське виправлення не має спотворювати авторський зміст, логіку викладу, тому кожну виправлену фразу необхідно читати в контексті.


05.06.2017; 19:35
хиты: 141
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь