пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

31. Композиція авторського оригіналу. Види композицій. Труднощі у редагуванні композиції.

Композиція – послідовність викладу  матеріалу, що забезпечує в подальшому необхідний логічний взаємозв*язок та умотивовану співмірність усіх частин твору: вступної, основної,заключної та службової.

Види композицій:

-оповідна( базується на тому, що композиційні одиниці, які описують певні сюжети , співвідносять із відрізками часу, в яких розгорталися ці сюжети, а далі розташовуються усі одиниці за певними правилами);

а) пряма  хронологічна композиція( послідовність розташуваня композиційних  одиниць у повідомленні відповідає послідовності описуваних подій)

б)зворотна хронологічна( події розгортаються у зворотній часовій послідовності)

в)одночасова багатосюжетна композиція( події різних сюжетних ліній, які відбуваються в один і той самий час, в повідомленні подають послідовно)

г)багаточасова  композиція (бувають одно- й багатосюжетні; події різних часових періодів у повідомленні подаються послідовно)

д)змішана хронологічна(дає змогу поєднувати в  довільному порядку всі вище перелічені типи композицій).

-діалогова (характерно те, що кілька учасників комунікативного акту виголошують по одній репліці,а далі комунікативний акт послідовно повторюється n кількість разів)

-вкладена композиція (композиційні одиниці повідомлення вкладють одну в другу за принципом російськой національної іграшки «матрьошка»).

-циклічна (окремі композиційні одиниці повідомлення весь час повторюються,додаючи при кожному повторенні якийсь новий елемент).

-описова (моє схожу до оповідної структуру, відмінність в тому, що вона описує не події, а об*єкти і задає порядок розташування композиційних одиниць згідно з встановленим порядком, а не часом).

-наукова (визначається будовою доведення, має такі складові: тезу, яку потрібно довести або заперечити; базу доведення; сукупність аргументів для вмведення з бази-тези.)

- ієрархічна( кожну композиційну одиницю позначають індексним кодом;  характериз.: максим. Кількістю композиційних рівнів).

-архівна(має такий вигляд як і описова, але різниться тим,що порядок розташування композиційних одиниць у ній задає тільки й винятково алфавіт тієї мови, якою написано повідомлення.)

-гупертекстова(використовують у вигляді посилань на інші компоненти видання-розділи, формули, ілюстрації,додатки тощо)

-комбінована (у виданнях один тип композиції використовують рідко).


05.06.2017; 19:35
хиты: 119
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь