пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

65. Україна на шляху до політичної незалежності (1990 -1991 рр.). «Декларація про державний суверенітет України» (16 липня 1990 р.) та її значення.

В ході перебудови, в умовах демонтажу адміністративно-командної системи, загострення політичної і економічної ситуації, посилювались тенденції до відокремлення республік від СРСР і утворення незалежних самостійних держав.

У Верховній Раді СРСР у 1990—1991 роках утворилась надзвичайно впливова депутатська група «Союз», яка об’єднала навколо себе усі консервативні сили і наполегливо відстоювала непорушність Радянського Союзу, згоджуючись хіба що на його «удосконалення».

Референдум відбувся 17 березня 1991 року. Народ відповідав на обидва питання. Позитивну відповідь на питання союзного бюлетеня дали 70,2 відсотки, на питання республіканського — 80,2 відсотки. Відповідь «ні» — дали відповідно 28 відсотків і 18 відсотків тих, хто взяв участь у голосуванні.

В ніч на 19 серпня 1991 року найближчі до М. Горбачова посадові особи спробували взяти владу до своїх рук. Вони утворили так званий Державний комітет з надзвичайного стану (ДКНС, ГКЧП — російською мовою) на чолі з віце-президентом Г. Янаєвим. М. Горбачов позбавлявся влади «за станом здоров’я». Таким чином в Москві була зроблена спроба здійснити державний переворот.

24 серпня 1991 року Верховна Рада УРСР практично одностайно прийняла «Акт про державну незалежність в Україні», проголосивши незалежну українську державу під назвою «Україна».

30 серпня 1991 року був виданий Указ Верховної Ради «Про заборону діяльності Компартії України».

1 грудня 1991 року в Україні було проведено Всеукраїнський референдум і відбулися вибори президента. Результати референдуму були вражаючими: за незалежність України проголосувало 90,3 відсотка громадян, що взяли участь у референдумі і виборах першого президента незалежної України.

16 липня 1990 р. Верховна Рада УРСР прийняла документ великої історичної ваги — Декларацію про державний суверенітет України. Суверенітет передбачає верховенство, самостійність, повноту й неподільність влади в межах території України. Відтепер Україна проголошувалася незалежною державою в зовнішніх відносинах. Декларацією визнавалося право української нації на самовизначення, держава повинна була захищати й охороняти національну державність українців.

Історичне значення Декларації про державний суверенітет • Суверенітет офіційно визнано необхідною умовою подальшого розвитку української нації. • Визначено основні напрямки досягнення реального суверенітету. • Закладено основи майбутньої незалежності держави, зроблено перший крок на шляху до неї. Незабаром після прийняття Декларації Верховна Рада розглянула заяву В. Івашка і задовольнила його прохання про відставку. 18 липня 1990 р. Головою ВР УРСР було обрано Л. Кравчука. 


01.02.2017; 23:05
хиты: 134
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь