пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

64. Державні інститути в УРСР у період «перебудови». Україна на шляху до незалежності (1985 - 1991 рр.).

Важливою складовою перебудови мало стати реформування політичної системи та демократизація суспільно-політичного життя. Це мав бути: поступовий перехід від влади партійної номенклатури до державних органів, які б обиралися парламентським шляхом; змін у виборчій системі, надання їй елементів альтернативності; висування будь-якої кількості кандидатів на одне місце, вільне обговорення виборчих програм, контроль з боку громадськості за ходом виборів і підрахунком голосів. На І з’їзді народних депутатів (травень 1989 р.) уперше після 1917 р. виникла парламентська опозиція – Міжрегіональна депутатська група.

Уряд отримав статус підлеглого Президентові СРСР виконавчо-розпорядчого органу; його було перейменовано в Кабінет Міністрів СРСР. Відбулась реформа державного апарату виконавчої влади. Створено перший орган конституційного контролю – Комітет конституційного нагляду СРСР. Це у свою чергу призвело до змін у статусі УРСР як союзної республіки. Розширювалися повноваження Голови Верховної Ради, який набував рангу найвищої посадової особи республіки і мав представляти Україну у міжнародних відносинах. Скоротився склад Верховної Ради УРСР (з 650 до 450); установлювався 5-річний термін повноважень народних депутатів; зазнала змін і виборча система, зокрема, передбачалась альтернативність висування кандидатів у депутати. Монополія на владу Компартії похитнулася. Опозиція під назвою «Народна Рада» в своїй більшості проголосувала «За Радянську суверенну Україну» і Верховна Рада почала працювати як парламентський орган.

16 липня 1990 р. ВР прийняла Декларацію про державний суверенітет України. Цей документ став фундаментом сучасної української державності.

Відтепер виключно законами України визначалися організація і порядок діяльності органів суду і прокуратури республіки; вони фактично виводилися з підпорядкування союзного центру. На Верховний суд Української РСР покладалися функції вищого судового контролю та нагляду за судовими установами республіки. Генеральний прокурор призначався Верховною Радою республіки. Передбачалося створення Конституційного Суду.

У травні 1991 р. відбулися зміни в структурі органів вищої виконавчої влади. Уряд почав називатися Кабінетом Міністрів УРСР, а голова уряду – Прем’єр-Міністром.

5 липня 1991 р. було прийнято Закони «Про заснування поста Президента Української РСР», «Про вибори Президента Української РСР». Зазначалося, що Президент є найвищою посадовою особою Української держави і главою виконавчої влади.

Законом УРСР від 19 липня 1991 р. у зв’язку з результатами референдуму у Криму було створено Кримську Автономну Республіку.

В цей період був прийнято закон «Про місцеві Ради народних депутатів УРСР та місцеве самоврядування» (7 грудня 1990 р.). Органи місцевого самоврядування отримали значні права в економічній та соціально-культурній сферах на відповідних адміністративних територіях.

1 грудня 1991 р. відбувся Всеукраїнський референдум про підтвердження Акту проголошення незалежності України. Участь у голосування взяли 84,2% виборців; 90,3% з них підтвердили Акт проголошення незалежності України. Більшістю голосів Президентом України було обрано Л. Кравчука. Розпочався новий етап розвитку України як самостійної суверенної держави.


01.02.2017; 23:05
хиты: 124
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь