пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

51. Формування радянської державності в Україні у 1917 - 1921 рр. Конституція УСРР 1919 р.

Після Лютневої революції 1917р. та повалення монархії було створено Тимчасовий уряд. На місцях, у тому числі і на українських територіях, Тимчасовим урядом створювалися місцеві державні органи та місцеві громадські органи, що мали державні функції.

В Україні на хвилі буржуазно-демократичних перетворень почали утворюватися Ради робітничих, солдатських і селянських депутатів як органи керівництва революційним рухом у регіонах і містах. Почали з’являтися керівні органи – виконавчі комітети (виконкоми).

В грудні 1917 року було утворено перший радянський уряд — Народний Секретаріат Української робітничо-селянської республіки.

Була затверджена нова назва української держави — Українська соціалістична радянська республіка (УСРР). Уряд почав іменуватись — «Рада Народних Комісарів УСРР».

6-10 квітня 1919 р. на 3 Всеукраїнському з’їзді Рад була прийнята перша Конституція УСРР. З’їзд обрав Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет, який працював між з’їздами і наділявся законодавчими та контрольними функціями та Президія на чолі з Г. Петровським, яка за первісним задумом мала виконувати поточну роботу і готувати законопроекти. Але досить швидко її повноваження зросли. У квітні-травні 1919 р. відповідно до Конституції відбулися вибори місцевих (губернських, повітових та волосних) рад та формування їхніх виконавчих органів – виконкомів.

У зв’язку з наступом військ Денікіна з півдні, а також просуванням із заходу об’єднаних військ Директорії та Української Галицької армії радянське будівництво було призупинене. Відбулась перебудова органів влади та управління відповідно до воєнних умов. Створено Раду робітничої і селянської оборони УСРР.

Відновлення радянських органів влади й управління відбулося протягом листопада 1919р. - лютого 1920р. у формі надзвичайних органів – ревкомів. Було створено Всеукраїнський революційний комітет на чолі з Г. Петровським, який уособлював найвищу законодавчу і виконавчу владу.

Проект першої Конституції УСРР розглянули і детально обговорили українські більшовики на своєму III з'їзді, a 14 березня 1919 р. III Всеукраїнський з'їзд рад України затвердив його як основний закон республіки. Конституція УСРР 1919 р. визначила основи державного ладу, державного устрою, компетенцію органів влади, виборчу систему, права і свободи громадян.


01.02.2017; 23:05
хиты: 145
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь