пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

44. Утворення Української Народної Республіки. ІІ і ІІІ Універсали Центральної Ради

.

 

1. Проголошення створення Української Народної Республіки (УНР). На початку листопада 1917 р. влада в Україні перейшла до рук Української Центральної Ради. 7 (20) листопада 1917 р. УЦР III Універсалом проголосила створення Української Народної Республіки у складі федеративної Росії. Розпочався третій, останній, етап історії Української Центральної Ради (перший - від утворення УЦР до Всеукраїнського нацконгресу; другий - від Всеукраїнського нацкошресу до повалення влади Тимчасового уряду в Петрограді). В основі його - державотворча діяльність, спрямована на побудову демократичних засад влади, повну незалежність України. УЦР ухвалила Конституцію УНР, а також ряд законів: запроваджено власну грошову систему, затверджено герб, гімн УНР, українській мові надано статус державної.

2. Основні положення III Універсалу: 1) проголошувалося утворення Української Народної Республіки (УНР) у межах 9 українських губерній, при цьому формально не поривалися федеративні зв'язки з Росією; 2) запровадження 8-годинного робочого дня; 3) встановлення державного контролю над виробництвом; 4) скасування поміщицького землеволодіння; 5) земля оголошувалася власністю всього народу без викупу; 6) надання національним меншинам «національно-персональної автономії»; 7) забезпечення українському народу демократичних прав і свобод: свобода слова, преси, віровизнання, зборів, союзів, страйків, недоторканість особи й помешкання; 8) скасування смертної кари; 9) надання амністії політичним в'язням; 10) призначення на грудень 1917 р. виборів до Українських Установчих зборів, які мали бути скликані 9 січня 1918 p.; 11) початок мирних переговорів УЦР з Німеччиною та її союзниками.

9 січня 1918 Центральна Рада приймає свій останній - IV Універсал. Він проголосив, що «відтепер Українська Народна Республіка стає самостійною, вільною, суверенною Державою Українського Народу». Акт проголошення незалежності України відбувся у повній відповідності до Декларації прав народів Росії, прийнятої 2 листопада 1917 України, як зазначалося в IV Універсалі, хоче жити в мирі та злагоді з усіма сусідніми державами, але жодна з них не повинна втручатися у внутрішні справи України. До скликання парламенту - Українських Установчих Зборів - владні функції будуть здійснюватися Центральною Радою та її виконавчим органом - Радою Народних Міністров.В Універсалі заявлялося про необхідність прийняття Конституції незалежної Української Народної Республіки. Отже, IV Універсал надав якісно новий статус Українській державі. Воно стало незалежним і самостійним, що говорило про придбання найважливішого ознаки державної влади - державного суверенітету. Універсал закликав населення підніматися на боротьбу «щодо так званих більшовиків та інших занепасніков, які грабують і руйнують наш край». Після підписання миру планувалося розпустити армію, а замість неї створити народну міліцію. говорилося також про необхідність прийняття термінових заходів з ліквідації безробіття, поліпшення матеріального забезпечення інвалідів, сиріт, людей похилого віку і всіх, хто постраждав в результаті війни. Встановлювалися монополія держави на зовнішню торгівлю, контроль над усіма банками. Проголошувалося право всіх націй в УНР користуватися рівними правами і національно-персональної автономією. IV Універсал завершив складний і непростий процес становлення Української держави.


01.02.2017; 23:05
хиты: 134
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь