пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6. Античні міста-колонії в Північному Причорномор’ї та Криму (VII ст. до н. е. - IV ст. н. е.)

Античні міста-колонії в Північному Причорномор'ї та Криму - це рабовласницькі держави, що існували на північному узбережжі Чорного моря з VIIст. до н.е. до III-IV ст. н.е.Колонізація Північного Причорномор'я була частиною так званої Великої грецької колонізації VIII - VI ст. до н.е. Така колонізація зумовлювалась низкою причин:

1) емографічний вибух, що відбувся у цей час зумовив перенаселення у материковій Греції, а тому надлишок населення змушений був мігрувати; 2) нестача землі у метрополії давала поштовх до освоєння нових територій; 3) торговельна експансія; 4) у нових землях греки шукали не ринки збуту, а насамперед продукти і джерела сировини , яких не вистачало в Греції: зерно, метали, будівельний ліс тощо; 5) до міграції греків змушувала агресія лідійців та персів; 6) невщухаюча соціальна боротьба між окремими верствами грецького населення примушувала тих , хто зазнав поразки мігрувати; 7) етноплемінний склад полісів материкової Греції не був однорідний часто міжетнічні тертя штовхали багатьох до пошуку нових земель.

Найдавніша грецька колонія у Північному Причорномор'ї - поселення на о. Березань - заснована у другій половині VII ст. до н.е. Інші колонії виникли здебільшого в другій половині VII ст. до н.е. На правому березі Дністровського лиману вихідці з Мілета заснували поселення Тира (на місці сучасного м.Белгорода-Дністровського), на березі Бузького лиману - Олівію, на берегах Бозпору Кімерійського (Керчинської протоки) - Пантикопей (на місці сучасної Керчі), Тиритаку, Німфей, далі на Захід - Феодосію. На заході узбережжя Криму у VI ст. до н.е. виникла Керкініда (на місті сучасного м. Євпаторії ), наприкінці V ст.. до н.е. - Херсонес таврійський ( на місті сучасного м. Севастополя).

Колонії не залежали від міст - метрополій, хоч і підтримували з ними добрі відносини, навіть укладали угоди про взаємне сприяння торгівлі, надання рівних прав громадянам обох полісів, мали з ними єдині культи та літочислення. За історичним типом грецькі колонії були рабовласницькі, а за формою правління - демократичними та аристократичними республіками рабовласників.

Висновок

Тисячолітня історія античної цивілізації в Північному Причорномор'ї мала надзвичайно серйозні наслідки. По-перше, у ході колонізації на місцевий ґрунт було принесено демократичний полісний устрій, що сприяло становленню державної традиції на території сучасної України. По-друге, грецькі колонії не тільки передали місцевому населенню прогресивні технології землеробства та ремесла, а й активно залучило його до товарно-грошових відносин. По-третє, виникнення античних міст-держав зумовило процес розгортання процесу урбанізації Причорномор'я. По-четверте, різнобічні контакти місцевих племен з колоністами сприяло поширенню досвіду та здобутків найпередовішої на той час античної культури.


01.02.2017; 23:05
хиты: 134
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь