пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

33. Державницька діяльність Івана Мазепи.

Гетьман Іван Мазепа намагався зробити із України європейську державу, підняти і зміцнити значення і престиж гетьманської влади, Яка за десятирічча руїни зазнала страшної девальвації. Жодний з гетьманів негаразд багато, як Мазепа для розвитку культури та духовності українського народу. Спроба цого гетьмани вирвати Україну з-під московського ярма, реалізувати велику ідею незалежної самостійної Української держави зазнала поразку. Алі протягом трьох століть ця ідея жевріла в серцях найкращіх синів й дочок українського народу.
Корені Сучасної незалежної України повною мірою лежати у великій ідеї Мазепи. становище, в якому опинився Мазепа, як гетьман, було б дуже складне, треба було б матір також надзвичайний дипломатичний хист, щоб протягом понад 20 років вести корабель України по розбурханому морю анархії та руїни.
Обрання Мазепи заговорили українською у " язане було б із підписанням нових, " Колмацьких статтей " . У основу які покладено " Глухівські з статтею " Многогрішного 1669 року, але й із де-якими додатками на користь Москви. Так, було б зостережено, що Україна не сміє порушувати вічний світ із Польшою й винна підгримувати добросусідські стосунки із Кримом. Знову заборонено Україні матір дипломатичні стосунки із іншими державами. Крім заставу та воєводів, що були в Києві, Чернігові, Ніжені, Переяславі та Острі, московська застави мала статі в гетьманський резиденції - Батурині - для постійного контролю над гетьманським урядом. Заборонялось " голосів испущать " , що " Малоросійський край гетьманського регименту " , а лише говорити, що він належить до єдиної держави із Великоросійським краєм. Тому мусить бути вільний перехід із Москви на Україну. Гетьман й старшина повинні дбати про зміцнення зв " язків між двома народами.
Коломацькі з статтею вперше заперечували державний характер гетьманської влади, а разом із тім й державність України. Але цей пакт не був реалізований.

У своїй зовнішній політиці гетьман відмовився від орієнтації на Польщу, Крім й Туреччину. Боротьба із з Росією видавалась того годину безнадійною, тому тривалий годину Мазепа просто продовжував лінію Самойловича, спрямовану на забезпечення максимально можливої автономії.
Та найбільш вражаюча рису Мазепи як політика полягала в умінні захищати як власні, то й загальноукраїнські інтереси, зберігаючи водночас добрі стосунки із Московю. Колі в 1689 році на трон зійшов молодий й енергійний Петро 1, гетьман вже вкотре застосував свій незбагненний дар чарувати можновладців. Він надавав царю активну допомогу в грандіозних походах на турків й татар, кульмінацією які залишилося в 1696 році здобуття Азова. Старіючий гетьман також постійно давав недосвідченному молодому монархові поради у польських справах; згодом між ними виникла тісна особіста дружба. Козацькі полковники з сарказмом зауважували, що " цар скоріше не повіреть ангелові, ніж Мазепі " .

У внутрішній політиці Іван Мазепа спирався на старшину, низкою законів відособивши козацтво як окремий клас. Становище козацької старшини особливо зміцнилось на початку 18 ст., зросла кількість так званих бунчукових товаришів - старшинської молоді. Всі ці заходь гетьмани, як й реформи в галузі судочинства і податків, свідчили про намагання гетьмани створити в Україні національну аристократію й із її допомгою вести боротьбу за повну автономію України. Водночас Мазепа всіляко дбав й про захист інтересів народних мас, обмежував апетити старшини, встановив максимальну панщину у два дні на тиждень, дозволив селянам винокуріння на власні потреби, намагався скасувати " оранди " . Загалом гетьман дбав про інтереси всього народу, всієї країни.


01.02.2017; 19:38
хиты: 133
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь