пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6. Античні міста колонії в північному Причорномор'ї та Криму

  • Тіра (Білгород-Дністровський);

  • Ніконій (в Овідіопольському районі Одеської обл.);

  • Ольвія (біля Очакова, в гирлі Півд. Бугу);

  • Пантікапей (Керч);

  • Херсонес (Севастополь);

  • Каркінітіда на західному узбережжі Криму.

З грецьких колоній найбільше значення мали Ольвія, Херсонес і Пантікапей.

Ольвія

Ольвія— античне місто-держава Північного Причорномор'я. Заснували в VI ст. до н. є. греки з Мілета на березі Бузького лиману. За формою політичного устрою Ольвія була рабовласницькою республікою. Основні заняття населення — ремесла, сільське господарство, рибальство, торгівля. Припинила своє існування в IV ст. н. є.

В III ст. до н.е. Ольвії прийшлось відбивати постійні напади скіфських племен. З часом до скіфів перебігли раби і примкнуло все заміське напівелінізоване населення. В II ст. до н.е. на ольвійських монетах з'являються зображення скіфських царів. Це було очевидною ознакою того, що Ольвія стала їх данницею. 

Пантикапей — античне місто, засноване в першій половині VI ст. до н. є. на західному березі Керченської протоки переселенцями з Мілета, та інших міст Стародавньої Греції. У місті процвітали торгівля, ремесла. 107 р. до н. є. тут спалахнуло повстання скіфів на чолі із Савмаком. У IV ст. н. є. Пантикапей зруйнували гуни.

Боспорське царство. Однією з найдавніших і найбільших колоній на Боспорі Кіммерійському був Пантікапей, заснований в VI ст. до н.е. На середину V ст. до н.е. всі грецькі поселення на Боспорі об'єднались навколо Пантікапею, який став столицею окремої держави під назвою Боспорське царство. Боспорське царство постачало хлібом всю Грецію. Вивіз хліба з Боспору в Афіни і взагалі в Грецію складав 24 тис. тонн на рік. 

В IV ст. н. е. припиняється майже тисячолітнє існування Боспорського царства.

Херсонес — давнє місто в Криму. Заснований у 422—421 pp. до н. є. переселенцями з Гераклеї Понтійської. Наприкінці IV ст. ввійшов до складу Візантії. У V—XI ст. Херсонес був найбільшим містом регіону. Проіснував до XV ст.

Грецькі міста-колонії мали дві форми правління: міста-республіки і монархії (Боспорське царство). Греки були носіями культури, з їхньою допомогою, місцеві народи збагачували свою власну культуру. Причинами занепаду міст-колоній стали занепад рабовласницького ладу, та постійні напади кочівників.


01.02.2017; 19:38
хиты: 123
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь