пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4.Форма правління, форма державного устрою, державний (політичний режим)

Форми державного правління – це спосіб організації державної влади, зумовлений принципами формування і взаємовідносин вищих органів держави. Йдеться про систему формування і взаємовідносин інституту глави держави, вищих органів законодавчої і виконавчої влади. Отже, це відносини між вищими органами державної влади. Залежно від правового статусу глави держави й порядку формування вищого органу державної влади й розрізняються дві основних форми державного правління – монархія і республіка.

Монархія (грец. – єдиновладдя) – це така форма правління, за якої верховна державна влада юридично належить одній особі – монарху (королю, імператору тощо).

Республіка (лат. respublica, від res – справа, publicus – суспільний) – це така форма державного правління, за якої всі вищі органи державної влади або обираються, або формуються загальнонаціональною представницькою установою (парламентом).
Республіка – найпоширеніша форма правління. Нині зі 190 держав світу – членів ООН більш як 140 держав є республіками. Існують три основних різновиди республіканської форми правління: президентська республіка, парламентарна республіка і республіка змішаного типу. Основна відмінність між ними полягає у способі формування та функціонування уряду:
1) у президентській республіці уряд формує і очолює президент, який одночасно виступає главою держави і главою уряду.
2) у парламентарній республіці уряд формується парламентським шляхом, він несе перед парламентом політичну відповідальність і зобов'язаний піти у відставку за умови висловлення йому парламентом вотуму недовіри.

Якщо форма державного правління – це відносини між вищими органами держави, то форма державного устрою – це відносини між органами влади, що існують у територіальних одиницях держави, з центральними органами державної влади.
Хоча форми державного устрою різноманітні і в кожній країні мають свої особливості, розрізняють дві основних форми – унітарну і федеративну.
Унітарною (франц. unitairo – єдиний, від лат. unitas – єдність) є така держава, територія якої складається з адміністративних або політико-адміністративних одиниць.

Федерація – це союзна держава, територія якої складається з державних утворень, наділених юридичною і певною політичною самостійністю.

Політичний режим – це система способів і методів управління певним державно-організованим суспільством або як систему способів і методів взаємодії суспільства та органів політичної влади.
Політичний режим характеризується такими параметрами:
1) ступінь політичної участі народу та його задіяність у процесі прийняття державних рішень;
2) характер функціонального ставлення інститутів влади до основних прав і свобод людини;
3) рівень можливостей вільного суперництва правлячого і опозиційного угрупувань у процесі формування органів державної влади;
4) дотримання владними органами в своїй діяльності Конституції та законів країни;
5) наявність державної ідеології, свободи ЗМІ;
6) застосування переконань, примусів або відкритого насилля для здійснення державного управління.

Політичний режим – це система методів, прийомів і засобів здійснення державної політичної влади певної керівної еліти. Він безпосередньо впливає на форму правління і державний устрій, фіксує внутрішній стан політичної організації суспільства.


01.02.2017; 19:38
хиты: 122
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь