пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

23. Відмінності між власне драмою і трагедією.

 

 

Історично два жанри виникли не одночасно. Першою дуже давно з’явилася трагедія. Вона існувала ще в давньогрецькому театрі і була там, поряд з комедією, провідним жанром. Драма почала розвиватися набагато пізньої. Згодом вона витіснила трагедію.

Щоб виявити відміну драми від трагедії, проаналізуємо кожен з жанрів. У ранній трагедії це міфологічні герої, в пізнішій – історичні особистості. Трагедійні персонажі ведуть боротьбу у вкрай складних, часто виняткових, обставин, проявляючи при цьому героїчні риси свого характеру.

У драмі дії нерідко розгортаються навколо звичайних людей. Головні герої в ній також переживають гострі конфлікти, і атмосфера твору є напруженою. Але на відміну від піднесеної трагедії драма наближена до реальності. Вона має, як правило, побутову тематику.

Часто суперечності, що становлять зміст драми, розвиваються всередині сім’ї, на тлі любовних відносин або в духовному світі людини, що знаходиться в розладі з собою і суспільством. При цьому в таких творах нерідко присутній монолог, що допомагає краще зрозуміти переживання того чи іншого персонажа.

Яскравий відмітна ознака – те, що драма, незважаючи на всю серйозність свого сюжету, має не настільки сумний фінал. Важка ситуація часто не є для героя непереборної. І багато в чому результат подій драми залежить від самої людини. Навіть якщо персонаж гине, це стає результатом його власного вибору, і розв’язка могла б бути іншою.

Ситуації трагічного твору неможливо розв’язати. Герой потрапляє в безвихідне становище за волею долі. Він намагається боротися в умовах, що склалися, але, не дивлячись на свої зусилля, гине. У трагедії над тим, що відбувається панує невблаганна доля.


29.01.2017; 22:47
хиты: 120
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь