пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

«Вірші на жалосний погреб… Петра Сагайдачного» Касіяна Саковича: тематичний-ідейний зміст, жанрова природа, стильові особливості. Образ українського козацтва у творі.

Власне, дослідники, реконструюючи біографію Конашевича-Сагайдачного, часто посилаються на «Вірші...». З них нам відомо про походження цього видатного діяча, про його навчання, основні військові дії, в яких він брав участь. Інші пам’ятки не дають змоги настільки об’ємно реконструювати його життєпис.

З віршів відомо: Конашевич-Сагайдачний походив із Підгір’я (південно-західної частини Галичини). Хроніст Й.Єрлич указував, що народився майбутній гетьман під Самбором. Ця версія зараз прийнята багатьма дослідниками. Щодо походження Сагайдачного, то тут теж не все зрозуміло. Багато хто сходиться на думці, що його батьки були дрібними шляхтичами.

Про дитячі та юнацькі роки Конашевича-Сагайдачного нам практично нічого не відомо. У «Віршах...» лише вказується, що він ішов до Острога вивчати науки. Незважаючи на фрагментарність, ця вказівка досить суттєва. З неї випливає, що в молоді роки Конашевич-Сагайдачний покинув рідні місця й пішов навчатися в Острозьку академію, засновану князем Василем-Костянтином Острозьким близько 1576 р.

Судячи з інформації, яку маємо на сьогоднішній день, Острозька академія була багатоступеневою школою. Тут можна було здобути початкову освіту, освіту середню, зокрема вивчалися «сім вільних мистецтв», а також були богословські студії, котрі на той час розглядалися як ступінь вищої освіти. Ми не можемо сказати, які студії пройшов Конашевич-Сагайдачний. Очевидно, він мусив здобути хоча б середню освіту - тому що документи, які дійшли до нас, в тому числі написані й підписані ним, свідчать про його високий рівень освіченості.


24.01.2017; 20:43
хиты: 151
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь