пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Іван Величковський як представник українського барокового віршування.

Найпомітнішим представником барокового віршування був укр. віршописець другої половини ХVІІ ст. Іван Величковський. Про життя його дійшли дуже скупі відомості. Народився в 40-50 рр. ХVІІ ст. на Чернігівщині. І.Вел., добрий знавець літератури античної Греції, Давнього Риму, ренесансної культури Західної Європи, а також церковної літератури, належав до працівників Чернігівської друкарні Л.Барановича, пізніше переселився до Полтави, де був дияконом Успенської церкви. Там він і помер гадають у 1701 р. (є дані 1726 р.)

Серед віршів “Зегар з полузегаром” і «Млеко от овцы пастыру належное» виділяються епіграми. Це улюблений жанр поета. За змістом епіграми Вел. Поділяються на світські та релігійно-моралізаторські. У світських епіграмах помітний сатиричний елемент, вістря сатири звернене в них проти експлуататорів тогочасного суспільства. Дорікав п’яницям в епіграмі «Пиворізові». Інколи закінчував епіграми релігійно-моралізаторськими мотивами.

Теми для окремих епіграм черпав з творів англ. віршописця Джена Овена (1560-1622), які були йому відомі латинською мовою.

Є у віршах і багато «модерного». Він складав курйозні вірші, що були виявом поетичного штукатурста. Складав жартівливі вірші, зміст яких без коментарів незрозумілий. Напр. «Молитва – ліність». До цього вірша він додав: «Жартовний єсть вірш, которий где читається, як вірш идет, жарти только строит. Лежить де в нього кожне слово першої строки з словом другої, навпроти стоячими, злучати будеш зараз інший сенс, правдивий укаже». При читанні згідно з вказівкою автора зміст вірша міняється.

Вершиною поетичного штукатурства Величковського був вірш-рак, в якому слова читалися однаково зліва направо і навпаки, виражаючи той же текст. Напр.:

Анна ми мати и та ми манна.

Анна пита мя я панна.

Такі раковидні вірші були характерним зразком стилю бароко, поширеного в західноєвропейській поезії другої половини ХVІІ та початку ХVІІІ ст., де на перше місце висувався не зміст, а зовнішня форма з її надмірними ефектами

39. .


24.01.2017; 20:25
хиты: 139
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь