пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Вірші Климентія Зіновіїва: історія відкриття та вивчення, тематично-ідейний зміст, жанрова природа, стильові особливості.

У другій половині ХVІІ ст. жив і працював визначний укр. поет Климентій Зіновіїв, вірші якого є своєрідною “поетичною енциклопедією ремесел” того часу. В своїх віршах він відобразив життя народних мас, зробив героями простих людей - ремісників, робітників промислу та сільського господарства, наймитів-бурлак, оспівав їх важку працю. Це корисний матеріал про Україну кінця ХVІІ- початку ХVІІІ ст. до його віршів зверталися і звертаються літературознавці, мовознавці, історики, філософи, мистецтвознавці, фольклористи, етнографи і народознавці.

Єдиним джерелом відомостей про життя і творчість поета є його “Вірші. Приповісті посполиті”. Народився він наприкінці 40-х – на початку 50-х років ХVІІ ст., ймовірно на Правобережній Україні. Рано втратив батьків. Освіту здобував у дяка і в бурсі. Не виключено, що навчався у Києво-Могилянській колегії. Очевидно працював писарем на Лівобережній Укр., був священником, а після смерті дружини став ієромонахом, тобто ченцем-священником. Немає єдиної думки і щодо його прізвища.

Поетичну збірку укладено між 1700 і 1708 рр., що підтверджують наведені у його віршах історичні факти. Описує побут “Запорізької Січі, розповідає про торяників, які займаються соляним промислом на річці Бахмут.

Клим. Зін. намагається зрозуміти роль і місце людини на землі, розробляє мотиви швидкоплинності життя і смерті, “скорби і печали”, гріховності і покаяння. Розповідає про невблаганність смерті і безсилість перед нею багача з його “шкатулами, золотом нафасованим”. Перед нею всі рівні – і бідняк, і король, і гетьман.

Він з сумом констатує, що все суспільство поділене на два табори – бідних і багатих, причому бідних набагато більше. Багаті живуть за рахунок бідних.

Найбільшу увагу він приділив людям праці. Докладно описав роботу ремісників, ткачів, бондарів, шаповалі, шевців, друкарів, олійників, воскобійників, торяників-“соляників”, рудників, дьогтярів, смолярів і свічкарів. Про роботу мірошників, малярів, гутників, дзвонників, шабельників, порохівників, кульбачників чи гафарів (гаптівників) він говорить поверхово. Особливо захоплюється – “чесним” і “святобливим” ремеслом “інгролігатора” – політурника, який “книги нові устраняєт, а часом і старих, як лучить, оправляєт”, і таким чином “всяких книг на світі людям настатчали”. З шанобливим почуттям поет ставився до праці друкарів. Він цінує друкарство ще й за те, що воно економить людську працю.

Поетична збірка Клим. Зін. вражає не тільки тематичним, а й жанровим розмаїттям. Крім мезовірша як одного з різновидів акровірша він писав елегії епіграми, канти і похвали, близькі до панегіриків, які були присвячені, звичайним трударям.

Його вважають одним із перших укр. пареоміографів. Він зібрав та склав в алфавітному порядку більш як півтори тисячі “приповістей, або теж присловій, посполитих”.

37.


24.01.2017; 20:25
хиты: 158
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь