пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Послання до єпископів» Івана Вишенського: причини написання, ідейно-тематичний зміст, особливості композиції та творення образів.

32.«Послання до єпископів» — це єдиний твір, який був надрукований за життя автора, він уважається кращим зразком української полемічної літератури. Безпосереднім приводом для написання твору стала Брестська унія 1596 р. Зрозумівши хиткість своїх позицій і побачивши всенародне обурення, єзуїт Іпатій Потій написав після унії трактат «Оборона згоди з латинським костелом і вірою Риму служачею» (1597 р.), який потрапив до рук Івана Вишенського і став однією з причин написання гнівного трактату-памфлету до єпископів-зрадників. 

    Твір починається коротким вступом, після якого йде розповідь про нечестиве життя єпископів, що не виконують шести Божих заповідей, тобто не нагодують голодного, не прихистять подорожнього та інше. Далі автор подає конкретну характеристику кожного з «мирославіших», які проголосили унію. Друга частина твору складається з чотирьох тез, у яких І. Вишенський полемізує з єзуїтами та уніатами з приводу заміни церковних обрядів, про можливість контролю простих людей над церквою, про підлеглість патріархам і, нарешті, про брестське «чудо». Закінчується послання своєрідним закликом до боротьби з католицизмом та світською шляхетською владою, звучить віра у великі потенційні можливості нескореного народу.  Нагадуючи шість заповідей Христових (голодних нагодувати, спраглих напоїти, подорожніх привітати, голих одягти, хворим допомогти, ув'язнених відвідати), Іван Вишенський показав, що єпископи та інші уніатські владики не тільки не виконують їх, а й глумляться над ними.  Узагалі, Вишенський наголошує на тому, що постійне збагачення суперечить самому поняттю духовного сану. Ці ж єпископи постійно прагнуть збільшення своїх багатств, вони є справжніми магнатами. 

Характеристики єпископів(образи)

Для надання викриттю конкретного змісту “відвалює” “надгробний камінь” з минулого життя єпископів, показує, як завдяки доходам від церковних маєтків зросли їх достатки.

Оперує фактичним матеріалом.

Класовий характер діяльності єпископів. Вбачає в них не вищих духовних сановників, а шахраїв і розбійників. Унія – їх найбільша шахрайська операція.

33.


24.01.2017; 20:25
хиты: 123
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь