пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Загальна характеристика періодів історії давньої української літератури.

Недостатнє проникнення в дух давньої української літератури виявляється у проф. Огоновського вже в самому поділі цієї літератури на епохи. Він поділяє всю історію української літератури на п’ять періодів, а саме: перший поминається від початків українського письменства в XI ст. і триває до нападу татарів на Русь у 1240 р. – період (за термінологією проф. Огоновського) слов’янсько-руський; другий – від татарського нашестя до об’єднання південно-західної Русі з Польщею у 1386 р. – період занепаду літературного життя на Русі; третій – від об’єднання південно-західної Русі з Польщею до створення колегії Могили у 1632 р. – період польсько-український; четвертий – від створення колегії Могили до Івана Котляревського – період схоластичний; нарешті п’ятий– від появи «Енеїди» Котляревського у 1798 р. до наших днів – період суто український, або ж народний.

Під впливом цих факторів поширюється освіта, українська література втрачає свій чернецький і князівсько-боярський характер, обіймає ширші верстви народу аж до найнижчих, водночас легко всотується в ті верстви, робиться виразником їх духових потреб. її творцями виступають люди різних станів, від князів, митрополитів і сенаторів до простих міщан і письменних селян, попів, бакалярів і дяків. Твори цієї нової літератури розходяться широко, знаходять багатьох читачів, стають набутком мас – усе це явища, що були майже незнаними в старій Русі, де монастирі та княжі двори були чи не єдиними (за вийнятком кількох більших міст, як Новгород) вогнищами літератури і науки.

З цих причин я б ствердив, що всю історію української літератури належало б поділяти не на п’ять періодів, а лише на три, а саме:

– перший період – від початків письменства аж до половини XVI століття, приблизно до 1560 року; випадало б розділити його на два підперіоди стосовно до історичного характеру охоплених епох, а саме епоху удільних руських князів та епоху литовсько-руську.

– другий період – від половини XVI до кінця XVIII ст., тобто приблизно від 1560-го до 1798 р.; другу дату разом з проф. Огоновським і з усіма, зрештою, істориками південноруської літератури позначено роком з’яви першої частини травестованої «Енеїди» Котляревського; першу дату слід було б означити створенням першої постійної друкарні на території литовсько-руських земель.

– нарешті, третій період, що його проф. Огоновський слушно називає русько-народним, чи русько-українським, триває від Котляревського чи від Шашкевича аж до наших днів і також розпадається на кілька підперіодів, в окреслення яких тут вдаватися не буду. Завданням даної праці є подати коротку характеристику того, власне, другого періоду української літератури і окреслити його значення в історії духового розвою українського народу.


24.01.2017; 15:38
хиты: 174
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь