пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

64. Риси характеру та закономірні зв’язки між ними


У колективі високого рівня розвитку створюються найбільш сприятливі можливості розвитку та закріплення кращих рис характеру. Цей процес сприяє оптимальній інтеграції особистості в групі.
Знаючи характер людини, можна передбачити, як він буде поводитися за тих чи інших обставин, а отже, і направляти поведінку людини. Так особа, яка розподіляє ту чи іншу роботу (керівник, педагог і т.п.) враховує не тільки їх знання та вміння, а й характер. Один, наприклад, завзятий і працьовитий, але трохи повільний і надмірно обережний. Інший гарячий, близько до серця приймає інтереси справи, але нетерпимий до думок, хоча б трохи відрізняється від його власного, і тому може бути надто різкий і навіть грубий. Спираючись на цінні властивості характеру воспітуемого, педагог прагне розвинути і зміцнити їх, а негативні - послабити або хоча б компенсувати, відшкодувавши іншими, соціально значимими якостями.
Знання характеру, як і темпераменту учня, є умовою ефективності індивідуального підходу педагога у навчально-виховній роботі.
Зв'язки рис характеру. Характер людської особистості завжди багатогранний. У ньому можуть бути виділені окремі риси чи сторони, які, однак, не існують ізольовано, окремо один від одного, а є пов'язаними воєдино, утворюючи більш-менш цілісну структуру характеру.
Структура характеру виявляється в закономірної залежності між окремими його рисами. Якщо людина боязкий, є підстави припускати, що він не буде володіти якостями ініціативності (побоюючись несприятливого обороту ініційованого ним пропозиції або вчинку), рішучості і самостійності (ухвалення рішення передбачає особисту відповідальність), самовідданості і щедрості (допомога іншого може в чомусь обмежити його власні інтереси, що для нього небезпечно). Разом з тим від людини боязливого за характером можна очікувати приниження і догідливості (по відношенню до сильного), конформності (не бути «білою вороною»), жадібності (застрахувати себе в матеріальному відношенні на майбутнє), готовності до зради (в усякому разі при крайніх обставини, що загрожують його безпеки), недовірливості і обережності ( «беліковское» - за А. П. Чеховим - «як би чого не вийшло») і т.д. Зрозуміло, не кожна людина, у якого в характері домінує боягузтво, продемонструє структуру характеру, подібну охарактеризований вище, включаючи всі перелічені риси. У різних життєвих обставин вона може бути істотно перетворена і навіть може включити якості, здавалося б, протилежного домінуючого (наприклад, боягуз може бути зухвалим). Однак загальна тенденція до прояву саме такого комплексу якостей характеру для боязливого людини буде переважати.
Серед рис характеру деякі виступають як основні, ведучі, що задають загальну спрямованість розвитку всього комплексу його проявів. Поряд з ними існують другорядні риси, які в одних випадках визначаються основними, а в інших можуть і не гармоніювати з ними. У житті зустрічаються більш цільні характери і більш суперечливі. Існування цільних характерів обумовлює можливість серед величезного розмаїття характеру виділяти певні їх типи, наділені спільними рисами.
Цілісність характеру не виключає повністю його суперечливості: доброта іноді вступає в конфлікт з принциповістю, почуття гумору - з відповідальністю.
Риси характеру не можуть бути ототожнені з переконаннями, поглядами на життя та іншими особливостями спрямованості особистості.

 


28.01.2017; 17:50
хиты: 104
рейтинг:0
Общественные науки
психология
общественная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь