пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

60. Зв'язок темпераменту та індивідуального стилю діяльності.


Характерні риси для кожного типу темпераменту :
Холерики: образливі, неспокійні, збудливі, імпульсивні, оптимістичні, активні; вони экстраверты і нестабільні.
Сангвініки: товариські, відкриті, балакучі, доступні, безтурботні, безтурботні, экстравертированны, стабільні, що лідирують.
Флегматики: пасивні, обережні, розсудливі, сдержаны, надійні, спокійні, стабільні, є інтровертами.
Меланхоліки: похмурі, тривожні, песимістичні, замкнуті, нетовариські, тихі, нестабільні, інтроверти.
Яскравими представниками холеричного типу темпераменту можна назвати: А.С. Пушкіна, А.В. Суворова, Петра I, Д'Артаньяна; сангвінічного типу: Наполеон, М. Ю. Лермонтов, Портос; флегматичного типу: М. И. Кутузов, И.А. Крилов, Пьер Безухов, Атос; меланхолійного: Н.В. Гоголь, П. И. Чайковський, Пьєро.
Динамічні риси виступають не лише в зовнішній манері поведінки, але і позначаються у сфері спонукання, розумовій сфері, в загальній працездатності. Важливо, що відмінності за темпераментом - це відмінності не по рівню можливостей психіки, а по своєрідності її проявів. Кожен темперамент має і позитивну, і негативну сторону.
Слабкий тип має свої достоїнства: їх підвищена чутливість оберігає від зниження сприйнятливості, від розвитку сонливості, що важливо при деяких видах монотонної роботи. З них виходять обдаровані художники, музиканти.
Люди сангвінічного темпераменту мають швидку реакцію, легко і скоро пристосовуються  до умов середовища, що змінюються, мають підвищену працездатність в початковий період роботи, але при цьому до кінця знижують працездатність із-за швидкої стомлюваності і падіння інтересу.
Меланхоліки відрізняються повільним входженням в роботу, але і більшою витримкою. Їх працездатність вище в середині або до кінця роботи. В цілому ж продуктивність і якість роботи у сангвініків і меланхоліків однакові, відмінності торкаються тільки динаміки роботи в різні її періоди.
Люди холеричного темпераменту мають можуть зосередити значні зусилля в короткий проміжок часу. Зате при тривалій роботі їм не завжди вистачає витримки. Флегматики не в змозі швидко зібратися і сконцентрувати зусилля, але замість цього мають цінну здатність довго і наполегливо працювати, домагаючись поставлених цілей.
Таким чином, відповідні психологічні відмінності обумовлюють, передусім, особливості ходу діяльності, шляхи і способи роботи, а не її ефективність.
Дослідження, що проводилися з метою з'ясування залежності між рівнем інтелектуальних здібностей і типом темпераменту, показали, що такої залежності немає.
У деяких професіях вимогами до динамічних властивостей темпераменту настільки високі, що виникає потреба в профотборе. Приклад: льотчики-випробувачі, диспетчера, оператори складних виробництв - необхідно мати рухливий і сильний тип нервової системи. Але в більшості професій властивості темпераменту, позначаючись на динаміці процесу діяльності, не впливають не її кінцеву продуктивність.
Індивідуальний стиль виникає не відразу, а виробляється і удосконалюється, якщо людина активно шукає прийоми і способи, що допомагають йому стосовно свого темпераменту досягати кращих результатів.
При спільній діяльності властивості темпераменту взаємодіючих людей можуть зробити істотний вплив на кінцевий результат. Сприятливіше поєднання: холерик з флегматиком, менш з сангвініком. Гірший результат при спільній роботі двох холериків. Флегматик добре поєднується з будь-яким типом темпераменту, окрім свого власного.
Одні і ті ж початкові властивості темпераменту не зумовлюють, в що вони розвинуться - в достоїнства або недоліки. Тому завдання виховання полягає не в "переробленні" темпераменту з одного в іншій, що неможливо, а шляхом систематичного сприяння розвитку позитивних сторін кожного темпераменту і одночасно допомагати звільнятися від тих негативних моментів, які можуть бути пов'язані з цим темпераментом.


28.01.2017; 17:50
хиты: 109
рейтинг:0
Общественные науки
психология
общественная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь