пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

59. Типологія темпераментів


Типи темпераменту та їх психологічна характеристика
Першою спробою створення типології особистості стало розділення людей на чотири темпераменти, яке відносять ще до часів античності і пов'язують з іменами знаменитих лікарів тієї епохи: Гіппократа і Галена. Відповідно до цієї типологією люди діляться на чотири типи: холерик, сангвінік, флегматик і меланхолік. Кожен темперамент вказує на спосіб мислення і поведінки людини в емоційному плані. Кожен тип темпераменту пов'язаний з певними ознаками, що характеризують нервову систему людини. Це:
• стійкість - нестійкість;
• динамічність - інертність;
Порівняння показало, що сангвініки і флегматики ставляться до людей з стійкою нервовою системою, а холерики і меланхоліки - з нестійкою. Приналежність людини до того чи іншого темпераменту відбивається на стилі його поведінки і стосунки з оточуючими.
Сангвініка можна охарактеризувати як живого, рухомого, швидко озивається на навколишні події, порівняно легко переживає невдачі і неприємності. Він швидко пристосовується до нових умов, швидко сходиться з людьми, його почуття легко виникають і змінюються новими, властиві багата міміка, рухливість, виразність, іноді поверховість, мінливість. До сангвінікам традиційно відносять Наполеона, Д'Артаньяна з «Трьох мушкетерів» А. Дюма.
Холерика можна охарактеризувати як швидкого, поривчастого, здатного віддаватися справі з пристрасністю, але неврівноваженого, схильного до бурхливих емоційних спалахів і різким змінам настрою. Йому властиві підвищена збудливість, сильна емоційність, іноді дратівливість, афективні. До холерикам традиційно відносять А.С. Пушкіна, А.В. Суворова, Атоса з «Трьох мушкетерів» А. Дюма.
Флегматика можна охарактеризувати як повільного, незворушного, зі стійкими прагненнями і більш-менш постійним настроєм, із слабким зовнішнім виразом душевних станів. Характерно те, що нові форми поведінки у нього виробляються повільно, але довго зберігаються, він рідко виходить з себе, не схильний до афектів, йому властиві рівність, спокій, витримка, іноді млявість, байдужість до оточуючих, лінь. До флегматикам традиційно відносять І.А. Крилова, М.І. Кутузова, Портоса з "Трьох мушкетерів" А. Дюма.
Меланхоліка можна охарактеризувати як легко вразливого, схильного глибоко переживати навіть незначні невдачі, але зовні мляво реагує на навколишнє. Він гальмується, йому важко довго зосереджуватися на чомусь одному, сильні впливи приводять до ступору, іноді йому властиві замкнутість, боязкість, тривожність. До меланхолікам традиційно відносять Н.В. Гоголя, П.І. Чайковського, Араміса з «Трьох мушкетерів» А. Дюма.
Типи темпераменту Павлова.
Типи темпераменту І.П. Павлова будуються на основі типів нервової системи. І.П. Павлов показав, що в основі вищої нервової діяльності лежить три компоненти: сила (індивід зберігає високий рівень працездатності при тривалому і напруженій праці, швидко відновлюється, не реагує на слабкі подразники), врівноваженість (індивід залишається спокійним у збудливою обстановці, легко пригнічує свої неадекватні бажання ) і рухливість (індивід швидко реагує на зміни ситуації, легко набуває нових навичок). Поєднання цих компонентів, по Павлову, дає пояснення класичних темпераментів Гіппократа:
- Сангвінік має сильний, урівноважений, рухливий тип вищої нервової діяльності;
- Холерик - сильний, неврівноважений, рухливий тип вищої нервової діяльності;
- Флегматик - сильний, урівноважений, інертний тип вищої нервової діяльності;
- Меланхолік - слабкий, неврівноважений, інертний тип вищої нервової діяльності.
Класифікація темпераментних груп
Отже, більш активний темперамент мають холерики і сангвініки, а меланхоліки і флегматики відрізняються деякою пасивністю. Найбільш живі й рухливі люди - холерики і сангвініки. Причому холерик - самий неврівноважений з них, і це добре помітно по тому, що він неврівноважений і зовні і внутрішньо. Сангвінік внутрішньо урівноважений, хоча зовні може бути дуже емоційним. Меланхолік, навпаки, неврівноважений внутрішньо, хоча зовні це не завжди проявляється.
Приналежність до одного з чотирьох темпераментних груп, можна визначити по тій реакції, яка проявляється у нього на виникле, на його шляху перешкода


28.01.2017; 17:50
хиты: 107
рейтинг:0
Общественные науки
психология
общественная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь