пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

49. Психологічна сумісність і конфлікт у міжособових стосунках.


Міжособистісні стосунки складаються в реальних умовах життя і діяльності людей, в процесі їх взаємодії. На тому, як розвиваються відносини, істотно позначаються різні об'єктивні чинники, що визначають успішність таких контактів або ускладнюють їх формування.
Так, комфортні виробничі умови, забезпеченість необхідними засобами праці, чітка організація роботи неодмінно створюють сприятливі для взаємодії людей умови. Разом з тим важливий вплив на ефективність такої взаємодії справляє психологічний чинник - їх ставлення один до одного, психологічна та практична готовність до співпраці, індивідуально-психологічні особливості людей та ін Повніше суб'єктивний характер міжособистісних відносин проявляється в сумісності людей.
Сумісність - це оптимальне поєднання якостей людей у ​​процесі взаємодії, сприяє успішному виконанню спільної діяльності.
У психології виділяють такі чотири різновиди сумісності: фізичну, психофізіологічну, соціально-психологічну та психологічну.
Фізична сумісність виявляється в гармонійному поєднанні фізичних якостей двох або декількох людей, разом виконують певну спільну діяльність. Наприклад, максимальна продуктивність фізичної праці можлива лише за умов, коли ті, хто разом її виконує, не поступаються один одному в силі та витривалості. Досить поширеними є критерії відбору за показниками фізичної сумісності у спорті при комплектуванні команд (групування за ваговими категоріями у важкій атлетиці.
Засадовими по психофізіологічної сумісності особливості аналізаторних систем, а також властивостей нервової системи. Цей різновид сумісності передбачає успішність взаємодії людей в тих видах діяльності, де чутливість у межах тієї чи іншої аналізаторноі системи є вирішальним. Так, робота на конвеєрі потребує певного темпу виконання виробничих операцій від кожного працівника.
У разі невідповідності психофізіологічних характеристик когось із працівників процес порушується, а може і взагалі припинитися. Для двох контролерів спільна робота, пов'язана з дозволом насиченості кольорів, буде неможливою, якщо у них гострота чутливості до кольорів буде різною. Ще більшого значення в рамках цього різновиду сумісності набуває темперамент. Доведено, що найбільш успішно взаємодіяти можуть два неоднакові темпераменти (холерик і флегматик, сангвінік і меланхолік), гірше - люди з однаковими темпераментами (два холерики, два меланхоліки. Разом з тим, як зазначалося, в роботі, що вимагає рухливої ​​нервової системи від усіх її учасників, протилежні темпераменти непридатні.
Соціально-психологічна сумісність передбачає взаємини людей з такими особистісними властивостями, які сприяють успішному виконанню соціальних ролей. У цьому випадку необов'язково має бути схожість характерів, здібностей, але обов'язковою - їх гармонія. Життєвий досвід показує, що контакти встановлюються швидше й виявляються міцнішими у людей з рисами характеру, що доповнюють один одного: одна людина - запальна та імпульсивна, інша - спокійна, розсудлива, хто є теоретиком, а деякі - практиком т.д.
Однак це не означає, що спільними виявляються тільки люди з протилежними рисами. Сумісність можлива і в разі збігу рис характеру чи інших особистісних якостей, проте ймовірність руйнування спільноти за цих обставин вища.
Психологічна сумісність передбачає спільність поглядів, переконань, соціальних і моральних установок, цінностей, відносин. Все це більше духовно зближує людей. Психологічна сумісність, яка на них базується, - це вищий інтегративний рівень сумісності людей, яка характеризує глибокий, змістовий бік взаємодії та визначає її ефективність.
Відсутність сумісності у групі людей, включених у виконання суспільно чи особистісно значущої діяльності, за певних умов може призвести до конфлікту.
Конфлікт - це протиріччя, що виникає між людьми у зв'язку з вирішенням тих чи інших питань соціальної або особистого життя.
Стан конфлікту характеризується гострими негативними емоційними переживаннями його учасників ТОВ Яркартон виробляє виробництво гофрокартону - Крім того виробництво гофроупаковки. . Конфлікт може виявитися на рівні свідомості окремо взятої людини - це внутрішньоособистісний конфлікт, а також у міжособистісній взаємодії та на рівні міжособистісних групових відносин.
Внутрішньоособистісний конфлікт виникає тоді, коли спостерігається зіткнення рівних по силі і значущості, але протилежно спрямованих мотивів, потреб, інтересів, потягів у однієї і тієї ж людини (наприклад, необхідність дотримати дане слово та неможливість зробити це через зваби, утриматися від будь особистість не в стані.
Міжособистісний конфлікт викликається ситуацією, в якій члени групи прагнуть до несумісних цілей або керуються несумісними цінностями чи нормами, намагаючись реалізувати їх у спільній діяльності.
Конфлікт може виникнути при розподілі функціональних обов'язків між членами групи або при обговоренні шляхів досягнення спільної мети діяльності.
Міжгруповий конфлікт спостерігається там, де гострі суперечності виявляються у стосунках між окремими соціальними групами, які мають на меті власні інтереси, причому своїми практичними діями перешкоджають один одному. До такого конфлікту можуть призвести шпигунство, суперництво у боротьбі за зони впливу і т.д Не проходьте повз - ремонт електрики тойота рав 4 - завжди готові допомогти! .
Протиріччя в міжособистісних стосунках не завжди спричинюються до конфлікту: чимало з них розв'язуються шляхом домовленості, досягнення консенсусу. У групах і колективах, які вже сформувалися і члени яких мають достатній досвід спільного співжиття, суперечності виникають не так часто, як у знову. Це пов'язано з тим, що завдяки взаємопізнання та взаємної адаптації досягається такий рівень сумісності членів, коли небезпека розв'язання конфлікту зводиться до мінімуму. У групах і колективах, що перебувають у стадії становлення і розвитку, суперечності часто завершуються конфліктами. Причинами цього можуть бути псіхофізологічна і соціально-психологічна несумісності, важкий характер окремих членів, завищена самооцінка і т.п. В особистих
взаємовідносинах, заснованих на дружніх стосунках і спільності життєвих інтересів, несумісність рідко буває причиною конфліктів. Коли ж з якихось причин тенденції несумісності починають виявлятися у стосунках, взаємовідносини людей припиняються.
Дослідження сумісності при комплектуванні груп для виконання складної діяльності, пов'язаної з ризиком, має важливе значення для забезпечення її надійності та ефективності. Така робота виконується при підборі екіпажів для космічних польотів, груп альпіністів для сходження, виробничих груп, коли характер роботи потребує від її виконавців високого рівня узгодженості в діях і належних моральновольовіх якостей.


28.01.2017; 17:50
хиты: 106
рейтинг:0
Общественные науки
психология
общественная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь