пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

47. Поняття про колектив у психології


Колектив- група обє-на аг-ми цілями і задачами, що досягаю-ся в процесі дія-ті вищого рівня розвитку.
Вищою формою організації групи є колектив. Колективізм-конформізм(зовнш- згод, внутр. незгода).
Ознаки: висока згурт-ть, коле-не самознач-ня, колек-не ідентиф, соц.-но важлив. Хар-р мотивацій міжособ-х виборів, об’єктивність+відповідальність.
Якості: відпов-ть, колек-ть, згуртов-ть, контакт-ть, відкрит-ть, орг.-ть, інфор-ть.
Типи поведінки людини в колективі. Узгоджені дії колективу, спрямовані на досягнення мети, на підтримку спільних зусиль, кваліфікуються як колективістські дії. Поведінка особистості може бути конформною. Конформність у поведінці виявляється в тому, що людина пасивно пристосовується до оточення, не виробляє власної активної позиції, а намагається поводитися, орієнтуючись на оцінку сторонніх, пристосовуючись до їхніх вимог.
Конформізм - це така поведінка людини, для якої характерною є зовнішня відповідність колективній меті, навіть якщо людина внутрішньо не погоджується з нею. Взаємовідносини окремих членів у групах і колективах складні й різноманітні. Вони можуть мати діловий характер, коли їх об'єднує співробітництво, спільна участь у реалізації важливих виробничих справ, праці.
Головний метод дослідження взаємовідносин у колективі - спостереження. Воно дає змогу всебічно з'ясувати змістовність життя в групі, її структуру, рівень розвитку, статус окремих членів. Плідними для вивчення колективів є також різні форми анкетування, опитування, інтерв'ю, результати яких дають уявлення про цінності групи, бачення її членами різних аспектів життя певної спільності.


28.01.2017; 17:50
хиты: 107
рейтинг:0
Общественные науки
психология
общественная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь