пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

45. Методи вивчення спілкування


Методи наукових досліджень про - це прийоми і кошти, з допомогою що їх учені отримують вичерпні відомості про, використовувані далі для побудови наукових теорій і формування практичних рекомендацій.
Методи вивчення міжособистісного спілкування можна розділити чотирма групи (табл.1).
>Таблица1.
1. Методи виміру особливостей спілкування, і особистісно - комунікативних властивостей.
Каліфорнійський (>СРI) іФрейбургский (>FРI) особистісні опитувальники,СУМО (саморегуляція і успішність міжособистісного спілкування) В.М.Кунициной,ПАЛ (профільний аналіз особистості) в модифікації В.М.Погольши,СИГ (тест соціального інтелекту) Д.Гилфорда і М.Салливена (адаптований О.М.Михайловой-Алешиной).
2. Методи дослідження міжособистісних відносин. До числа входять тест Еге.Шострома в адаптації Л.Гозмана (>РOI -САТ) та інші методи виміру міжособистісних симпатій і уподобань, розроблені Л.Гозманом та її співавторами; >ОМО (тест на сумісність) У.Шутца, і навіть розроблений В.М.Кунициной блок методик виміру емоційних взаємовідносин. Сюди входять такі методи:
1. >АМО>RЕ (установки визначений тип симпатії та перспективи любові);
2.БЕТРОЗИ іПРИМАТ (перший опитувальник вимірює прихильність до близької людини (не родичу), другий - прихильність до матері);
3. "ЛЕБІДЬ" (встановлення і типи поведінки у інтимні стосунки);
4.АПЭ (авторитетність, розуміння й емоційна близькість у шлюбі);
5. ">ЗНАЧИМЫЕ ОБЛИЧЧЯ" (партнерський і залежний типи відносин із значимими людьми).
6.ОпросникКОСКОМ (комунікативна і соціальний компетентність), у якому шкала стабільності людські стосунки.
3. Методи дослідження соціальної мотивації у сфері спілкування. "Побоювання невдачі" (ПОН)Элерса, "Мотивація соціального успіху" (>СМО) Р.Айзенка, опитувальник Едвардса (>МЛП), МАФ (метод виміруаффилиации).
4. Методи виміру самовідносини, самооцінки, самоповаги та психологічної зашиті.
>СОТКУ В.М.Кунициной,СО-25 іСО-14 - самооцінка властивостей соціального інтелекту; методики Р.Плутчика (>LSI) і Є.В.Чумаковой на дослідження механізмів психологічного захисту;ИЖИС - методика "Індекс життєвого стилю",ЛК - особистісний контроль.
>СРI - "Каліфорнійський особистісний опитувальник". Автор - М. G.Gough.Опросник опубліковано у 1951 р. і вимірює характеристики й властивості особистості, необхідних успішного взаємодії і спілкування, і навіть особливості поведінки індивідів у новій культури і обставин. Він виник для виміру переважно позитивних і бажаних властивостей особистості, виявляються як і неформальному, і у рольовому, функціональному спілкуванні і "глибоко пронизуючих все людську поведінку.
>Опросник містить 480 суджень (178 їх взяті з >ММРГ), пропонованих в позитивної формі; 12 суджень продубльовані спрощення машинної обробки. Він дає змогу отримати 18 стандартних оцінок з урахуванням 20 шкал, об'єднаних в розмірі 5 основних класів основі спільних принципів інтерпретації. Відповіді фіксуються на спеціальному бланку. Час заповнення - від 45 хвилин до 1 години. За результатами тестування складається індивідуальний профіль, який порівнюється зі стандартним профілем.
>FРI - ">Фрейбургский особистісний опитувальник". У дослідницьку практику вітчизняної психології його запровадилаН.Г.Колизаева, здійснила 1983 року переклад і адаптацію тесту.
На відміну від попереднього опитування >FРI дозволяє поруч із позитивними властивостями оцінили негативні небажані прояви у спілкуванні, різноманітні види агресивності, емоційної незрілості,егоцентричности, специфічності взаємодії залежність від психосоматичних порушень та ін.
>СУМО - " Саморегуляція і успішність міжособистісного спілкування". Методика розроблялася В.М.Кунициной з 1985 по 1990 р. Остаточний варіант опитування оформився до 1991 р., пройшов кількаступеневийвалидизацию події і виявив стійкі зв'язки Польщі з відомими особистісними психологічними опитувальниками - тестамиКеттелла,Айзенка, >ММРI, >Элерса та інші. МетодикаСУМО дозволяє визначити комунікативні і особистісні особливості, пов'язані з неформальниммежличностним довірчим спілкуванням, - зокрема, виявити міру володіння комунікативними навичками і вміннями, наявність труднощів спілкування, характер цих труднощів і рівень їх усвідомлення, виявити властивості особистості, пов'язані з труднощами, стилі спілкування, ступінь контактності, комунікативної сумісності, і навіть загальний рівень соціального інтелекту ікоммуникативно-личностний потенціал.
У опитувальник входять 18 основних та 18 додаткових шкал. Кожна шкала містить 6 тверджень (у сумі - 108); виразність властивостей оцінюється від 1 до 12 балів.
Оцінка соціального інтелекту виводиться як середнє від суми значень по 12 основним шкалам опитування. Середній бал соціального інтелекту виражається також у межах від 1 до 12 балів.
>ПАЛ - "Профільний аналіз особистості". Методика адаптована В.М.Погольшей в 1995-1998 рр. Перша форма методики було створенов1958г. Т. М.Хендриксоном.
НиніПАЛ є чудовим засобом виявлення поведінкових характеристик індивіда, особливо поведінки у екстремальній ситуації.
>САТ - "Вимірювання рівня самоактуалізації особистості". У основі цієї методики лежить адаптований тест Еге.Шострома, які вимірюютьсамоактуализацию як багатовимірну величину.
У 1981-84 рр. цей тест адаптували Л.Гозман іЮ.Е. Альошина (кафедра соціальної психології МДУ). Спочатку ми йогоСАЛ (самоактуалізація особистості), пізніше закріпилося назваСАТ -самоактуализационний тест.
У ньому залишили 126 пунктів, кожен із яких включає два судження ціннісного чи поведінкового характеру. До 106 пунктах, які залишилися після перевірки на розкид, було додано ще 18 під час введення шкал 13 і 14. Кожен пункт містить два альтернативних судження, одна з яких має бути, у обов'язковому порядку вибрано піддослідним як і найбільшою мірою відповідна кількість його поглядам і переконанням. Відповідь фіксується у аркуші і оцінюється при обробці один бал (при відповідність ключу).
Базові шкали і висуваються додаткові шкали переважно відповідаютьопроснику Еге.Шострома. Після обробітку враховується, що вищий бал за якою шкалою тесту, тим більша самоактуалізація суб'єкта.
">AMORE". Методика було створено В.М.Кунициной в1997-98гг. для з'ясування установок і стосунків до кохання, і інтимній боці людського життя, і навіть визначення зв'язку виділених типів ставлення до любові зіаффилиацией.
>Опросники ">БЕТРОЗИ" і ">ПРИМАТ". Для виміру типу прив'язаності В.М.Кунициной були сконструйовані два опитування. Перший фіксує прихильність до друга, подрузі, родичу, дружину; другий - прихильність до матері. Вони представлені п'ять типів уподобань: прихильність безтурботного типу,тревожно-противоречивая прихильність,замкнуто-отстраненная прихильність, прихильність залежного типу, і справжня (зріла) прихильність.
"ЛЕБІДЬ". У основу даної методики покладено безіменний опитувальник, опублікована журналом "Здоров'я". У1996-98гг.В.Н.Кунициной велася робота з модифікації, перевірці,валидизации тесту. У остаточного варіанта ввійшли 20 пунктів, по 6 можливих виборів у кожному. Через війну опитування більш 600 людина, факторного і кореляційного аналізу матеріалів, різноманітної розшифровки з допомогою експертів - професійних психологів - вдалося виділити 6 профілів, тобто. типів поведінки й установок в інтимній царині людських відносин. Символічні позначення цих типів зберігають у одному з пунктів опитування, де випробуваному пропонується вибрати костюм длякаранавала. Можливі варіанти - священик (черниця), фея, маркіза, бородань, куртизанка (повія), дикун (лише три чоловічих і трьох жіночих профілю). Тест дозволяє також визначити незайманість і бісексуальність.
"Значимість іншу людину". Методика В.М.Кунициной містить 12 критеріїв, якими пропонується оцінити свої відносини з ще й матір'ю. Половина суджень висловлює відносини рівності, довіри, надійності ("Є мені зразком; захищає мене, підтримує; розуміє мене"). Другий блок суджень відбиває невпевненість, підпорядкування, залежність ("Часом сильно тисне прямо мені; під впливом роблю те що збирався робити; завжди посідає мої думки; забезпечує моє добробут").
>Нечетние пункти опитування говорять про психологічної залежність від значимого особи, парні пункти відбивають взаємовідносини партнерства й довіри. Обробка результатів дозволяє їм отримати кількісне вираз двох тенденцій у відносинах із головними значимими особами, у життя людини.
З іншого боку, опитувальник дає можливість визначити зміну значимих осіб опитуваного суб'єкта різні періоди його життя і те зміст, що він вкладає в поняття "значимий людина".
>КОСКОМ (вимір комунікативної та соціальній компетентності).Опросник розроблений В.М.Кунициной для виміру соціальної компетентності як складного багаторівневого психологічного освіти, куди входить соціально-психологічна компетентність. На цей час тест складається з 15 основних шкал, вісім із яких належить до особистісним чинникам. У кожній шкалою міститься 6 суджень, троє фахівців з них розуміють відповідь, три інших - негативний. Є також шкала брехні.
Багато особливостей міжособистісного спілкування - як-от рівні розуміння людьми одне одного, психологічна сумісність і його чинники - мало розробити й подати вимагають методів вивчення. Слід також приділити увагу розробці проективних іполупроективних методів вивчення спілкування, і його результативності.


28.01.2017; 17:50
хиты: 108
рейтинг:0
Общественные науки
психология
общественная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь