пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

41. Рівні спілкування


Примітивний
Співбесідник настроює контакт, не особливо турбуючись, наскільки адекватно і правильно ви його сприймете. П'яний без утруднення сповідається незнайомій йому людині в автобусі. Співбесідник вважає за краще більше говорити, чим слухати, він не піклується про народження потрібних відчуттів у тих, що оточують. Подібне також можна спостерігати, коли доводиться мати справу з бюрократичною системою або з неввічливим продавцем. Відмітьте, що словарний запас у таких людей зазвичай досить мізерний; темп мови непомірно швидкий, тому як єдина мета - подавити вас, збити з пантелику; а відношення до спілкування з вами, як до розмови із стільцем, на якому ви зараз сидите, тобто ніяке. Ваше звернення до такого співбесідника має бути направлене на те, щоб стримати його запал, при цьому не підвищуйте тон, говорите розмірено. Якщо ви проявите чемність, але при цьому будете тверді і десь навіть жорсткими в своєму обігу, складно буде відповісти на це агресією. uasol хотів би підкреслити, що гумор з вашого боку буде доречний тільки у випадку, якщо не торкнуться особисті якості хоч і какого-никакого, але вашого співбесідника.
Зазвичай головна помилка людей полягає в тому, що вони використовують не той рівень спілкування, який потрібний в конкретній ситуації. Наприклад, часто занадто виховані люди намагаються говорити з хуліганами доброзичливо і довіритель, що звичайно, робити не можна. Будьте жорстким і навіть неввічливим, коли це необхідно. Гумор буде доречний тільки у випадку, якщо не торкнуться особисті якості хуліганів.
Маніпулятивний
Співбесідник на цьому рівні спілкування сприймається як інструмент для досягнення яких-небудь цілей, подібний рівень спілкування - невід'ємна частина багатьох професій (дипломат, менеджер по продажах). Часто маніпуляція необхідна для деяких побутових процесів (дружина побічно дає чоловікові зрозуміти, що їй нічого надіти, вимушуючи його, таким чином, по своїй волі набувати нової шуби). Часто маніпуляція характеризується імітацією - зацікавленості, чемності. Загроза і лестощі теж є крайніми формами маніпулятивного рівня спілкування.
Маніпулятивний рівень може надягати личину будь-якого іншого з рівнів. Розпізнати маніпуляцію можна по загальній неприродності ситуації, наприклад, чоловік, всім зовнішнім виглядом визначуваний як носій примітивного типу спілкування, говорить на духовно-довірчому рівні.
Діловий
Співбесідник уважний до ваших особистих поглядів, смаків, він звертає увагу на ваш характер, вік. Об'єднуюча вас мета обуславліваєт ваші взаємини - тому це не є маніпуляцією (втім, грамотний гравець зможе легко сумістити відразу декілька рівнів спілкування, виходячи з його завдань). Діловий рівень спілкування в повсякденному житті застосовний до людей, з якими необхідно дотримувати певну дистанцію. uasol звертає вашу увагу на те, що діловитість - це ще і свідоме, серйозне сприйняття співбесідника, тому цей рівень спілкування в якійсь мірі застосовний не тільки в ділових підприємницьких стосунках.
У сімейному житті цей рівень дозволить уникнути примітивних контактів. 
Ігровий
Рівень спілкування, що грунтується на імпровізаційних формах, які можуть бути несерйозними, жартівливими, навіть гротесковими. Так, декілька приятелів, жваво розмовляючи і обмінюючись жартами, не помічають, як шикується достатньо довгий логічний ланцюжок. Кокетування жінок - також один з яскравих прикладів спілкування на рівні взаємної гри.
Цей рівень спілкування безпосередньо пов'язаний з відчуттям гумору, він дуже важливий для будь-яких неформальних стосунків. Наприклад, сімейні стосунки навряд чи будуть достатньо гармонійними і такими, що постійно оновлюються без взаємної гри і гумору.
Буває, що люди з певним типом характеру і темпераменту застосовують ігровий рівень в розмовах, що вимагають зовсім іншого рівня спілкування. Зовсім не означає, що ці люди не здібні до серйозних дій, просто це наслідок певного складу психіки. Такі люди належать до психотипу гипертімов (життєрадісні, енергійні люди). Доречно зауважити, якщо нас надмірно дратують подібні оптимісти, може це нам варто задуматися, чи не дуже ми серйозно відносимося до життя?
Духовний
Назва показує, що даний рівень спілкування характеризується найбільшим ступенем розкриття своєї особи і занурення в особу співбесідника. Цей рівень вимагає часом чималих внутрішніх зусиль, на які далеко не всі здатні. Духовний рівень спілкування використовується деякими особливо близькими родичами, друзями. Сповідь священикові, щира розповідь про себе неодмінно зажадає особливо глибокого духовного рівня спілкування.
Особливою межею духовного рівня спілкування є неспішний темп мови, причиною якого є особливе довірче відношення до співбесідника, до спілкування з ним.
Ситуація: Вона показує Йому зошит своїх шкільних віршів, а Він, замість того щоб виявити зацікавленість, відпускає репліку: «Я-то думав, що ти про щось серйозне». Ця модель поведінки в корені невірна. Вона пропонує Йому спілкування на духовному рівні, Він же сприймає це на рівні примітивно-діловому. «Гм, а у тебе виходили непогані сонети» - повинен сказати він, навіть якщо це буде не зовсім правдою.
Рівень масок
Кожен може налічити у себе багато масок. Співбесідник мимоволі надягає маску привітності, серйозності, ввічливості, оскільки іноді просто психологічно неможливо вкладати в спілкування всі свої розумові ресурси, чарівливість. Також слід врахувати контакти не тільки вербальні - нітрохи не рідше ми стикаємося з кимось просто поглядом, мовчки тиснемо комусь руку, на це теж йде енергія, і ми захищаємося за допомогою масок (детальніше uasol розповідав про це в матеріалі «Невербальні засоби спілкування»). 
Відмітьте, що коли ви говорите не зовсім щирий комплімент, ви одягаєте маску, щоб не отримати травму від власної нещирості. Таке поняття як брехню безпосередньо пов'язано з системою масок. У рівень масок входить також і поняття «Формального рівня», «Рівня підтримки контакту», «Рівня стандартної бесіди» (по Бюдженталю). Формальний рівень характеризується підтримкою про себе певного враження і збереженням певної дистанції. Рівень підтримки контакту - спілкування людей в більш невимушеній манері, спілкування на рівні фактів і думок. Рівнем стандартної бесіди є повсякденний діалог між близькими і знайомими людьми.
Якщо необхідно - користуйтеся масками, іноді ваш дійсний настрій не варто показувати співбесідникам, оскільки будь-який відступ від норми може бути неправильно сприйняте. Ваш поганий настрій при спілкуванні з клієнтом, або ваш надмірно піднесений настрій на поминаннях будуть не зовсім доречні.
Варто відзначити, що постійне спілкування в масці часто дуже заважає проявам власного «Я». Припустимо, якщо доречно бути ввічливим і стриманим на вулиці, то в спілкуванні з коханою, друзями це буде навіть небезпечно.
У філософіях буддиста і даоської добре розроблена техніка «надягання масок», і таким чином маска є шляхом до самоудосконалення - придушення недоліків свого «Я» за допомогою маски. Наприклад, якщо ви хочете позбавитися від соромливості, ви надягаєте на себе маску сміливого, рішучого, навіть декілька зухвалої людини.
Спілкування в критичній ситуації
Існує також особливий рівень - спілкування в критичній ситуації. Подібні ситуації сприяють зняттю масок, пліднішому суб'єктивному контакту, сумісному ухваленню рішень.
Чим швидше за чоловік визначає, на якому рівні потрібно спілкуватися із співбесідником, тим успішніше буде контакт. Визначити те, на якому рівні відбудеться бесіда часом неможливо, проте одяг і манери людини - перше, що слід враховувати. При знайомстві краще всього починати бесіду в масці стриманої ввічливості, в міру відкритим і доброзичливим, але не в якому випадку ні з панібратства, ні з похмурої замкнутості. Дуже важливий момент рукостискання. Воно не має бути ні млявим, ні таким, щоб у співбесідника тріщали кістки - не варто ставити мету заздалегідь подавити партнера по спілкуванню. Жінкам руку краще не жати, хоча це робиться досить часто, краще обмежитися легким уклоном голови. 
Звичайно, спілкування є надзвичайно складним дослідницьким завданням. Проте не варто дивитися на проблему спілкування із сторінок наукових публікацій про психологію, можливо, слід подумати про те, що спілкуватися - це ще і просто приємно!


28.01.2017; 17:50
хиты: 107
рейтинг:0
Общественные науки
психология
общественная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь