пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

13 Етапи розвитку нервової системи


1. Сітчаста(кишковопорожнинні). Низька швидкість реакції; низька точність, адже с-ма розповсюджена дифузно, а тому і реакція глобальна.  (Мейсерівське і ауербахове сплетіння шлункового тракту).
2. Вузлова(ганглієва) (хробаки). Сітчаста с-ма доповнюється появує вузлів(ганглій- хроматофльна субстанція), які проводять збудження в одному напрямку і забезпечують диференційовані пристосувальні реакції. 
3. Трупчаста (хордові). Ускладнення пояснюється появою у хордових скелетно- моторних апаратів з попереково-смуговими мязами, що в свою чергу зумовило розвиток НС. Із (каудальної недифер-ї медиальної трубки) фор-ся (сегментний апарат мозку), а з (передньої частини мозкової трубки) фор-ся  в результаті кефалізації (основні відділи гол-го мозку). Фор-ся 3 основні мозкові пузирі: 1.Передній ділиться на Кінечний(Великі півкулі мозку), Проміжний(Проміжний); 2. Середній(середній);              3. Ромбовидний або Задній ділиться на Задній(Міст і мозочок), Довгастий(Довгастий мозок). 
Усклд ф-ми Ψ відображення.
Морфологічні етапи: централізація НС, цефалізація, кортикалізація в хордових, поява симетричних півкуль у вищих хордових.
Фун-ні етапи: сординація і зростання спеціалізації центрів і підкоркових структур.
Нервова система починає формуватися на третьому тижні ембріонального розвитку із зовнішнього зародкового листка - ектодерми. Спочатку утворюється нервова пластинка, яка перетворюється на жолобок з піднятими краями. Краї жолобка потім утворюють замкнену нервову трубку, з нижнього відділу утворюється спинний мозок, а з верхнього - три розширення - первинні мозкові міхури (передній, середній і задній).
У 5 тижнів у ембріона видно поділ поперечною борозною переднього і заднього міхурів ще на дві частини, утворюється 5 мозкових міхурів. З п'ятого мозкового міхура утворюється довгастий мозок, з четвертого - вароліїв міст і мозочок, з третього - середній мозок, з другого - очні міхури і проміжний мозок, з першого - півкулі великого мозку.


28.01.2017; 17:50
хиты: 95
рейтинг:0
Общественные науки
психология
общественная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь