пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

11. Роль кори головного мозку і підкіркових структур в управлінні психічними процесами і станами


Центральна нервова система складається зі спинного та головного мозку. Головний мозок складається з мозкового стовбура, мозочка і двох півкуль, в які входять кора і підкоркові структури (нюховий мозок і базальні ганглії).
Важливим є питання про функціональну локалізації в корі великих півкуль. Основу сучасного вчення про локалізацію функцій заклав французький лікар Брока, який відкрив у 1861 р. моторний центр мовлення. Через чверть століття Верніке виявив центр розуміння мови. В даний час відомі такі проекційні центри, як центри загальної чутливості, кинестетической чутливості, слухової, зорової, смакової,нюхової, вестибулярної чутливості та ін. До асоціативним центрам відносяться акустичний центр мовлення, руховий центр мовлення, центр зорового аналізу письмової мови, руховий центр письмової мови і ін. Проблему локалізації не можна розуміти занадто спрощено, ніби знайдені області самі по собі відповідальні за те чи інше психічне явище, самі, без участі інших відділів ЦНС, виконують цю функцію. Будь-яка функція є результатом цілісної роботи мозку. Складні психічні процеси реалізуються спільноїьдіяльністю цілої системи органів, тобто складною функціональною системою. Навіть відносно просте довільне рух реалізується складною функціональною системою, що включає цілий комплекс як чутливих (аферентних), так і рухових (еферентних)імпульсів. Принципи функціональної організації роботи ЦНС були розроблені Лурія. Відповідно до його концепції в ЦНС виділяється три основні блоки, кожен з яких виконує свої функції в організації психічної діяльності.
Перший блок – блоктонус кори енергетичний блок, до його складу входять освіти верхніх відділів стовбура мозку, ретикулярної формації та давньої лімбічної кори.
Основна функція цього блоку - підтримка тонусу кори, забезпечення та підтримання уваги, відборуімпульсів. Він чинить постійний активуючий вплив на кору великих півкуль. Основними джерелами активації є приплив імпульсів із зовнішнього середовища та їх активуючий вплив, що розповсюджується через неспецифічну провідну систему. Другим, не меншважливим, джерелом є обмінні процеси в організмі (діяльність дихальної, травної систем, вуглеводний, білковий обмін та ін), що складають основу біологічних потягів. Крім того, значна частина активності людини обумовлена ​​намірами,планами, програмами поведінки. В цьому випадку істотну роль відіграють низхідні кортікоретікулярние зв'язку. Перший блок не бере участь в прийомі та переробці інформації, він забезпечує необхідний рівень активності для того, щоб ця діяльність здійснювалася.Порушення функціонування першого блоку ведуть до зміни тонусу і активності, що виявляється або в надмірному збудженні, або у зниженні працездатності, млявості, сонливості, аж до втрати свідомості та коми.
Другий блок - Це блок прийому,переробки та зберігання інформації. Він включає так звані задні відділи кори, тобто тім'яні, скроневі, потиличні і, на відміну від першого блоку, має модально-специфічний характер, характер діяльності та її порушень чітко визначаються локалізацією. Тутзнаходяться центри зорової, слуховий, тактильно-кинестетической чутливості. Основна функція цього блоку, як випливає з його назви - прийом, переробка, зберігання інформації. Області, що становлять цей блок, мають складну ієрархічну будову і складаються знадбудованих один над одним коркових зон трьох типів:
-первинних, або проекційних (що мають двосторонні зв'язки з підкіркою. Сюди надходять імпульси з периферії і звідси направляються імпульси на периферію. Тут здійснюється первинний аналізподразників);
-вторинних (або проекційно-асоціативних). Вони реагують на комплекс модально-специфічних подразників, деякі з них мають Мультимодальний характер. Ці зони об'єднують окремі подразники у складні динамічні синтези;
-третинні зони (або зони перекриття) є специфічно людськими і найбільш пізно розвиваються в онтогенезі. Вони забезпечують складні форми психічної діяльності, що вимагають спільної участі багатьох зон. У хворих з ураженням цих відділів мозковоїкори порушуються складні форми діяльності. азлічая окремі предмети і звуки, хворі відчувають труднощі при орієнтуванні в просторі, плутають напрямки, відчувають труднощі в розумінні складних граматичних структур, в логічних операціях, що включаютьскладні напрями.
Третій блок здійснює програмування, регуляцію і контроль поведінки. У нього входять передні відділи великих півкуль. Провідне місце займають лобні частки разом з висхідними і спадними зв'язками з ретикулярноїформацією. Дослідження Лурія та його учнів показали, що двостороння поразка лобових часток призводить до нездатності зберігати складні програми і цілі дій, гальмувати не відповідають програмам імпульси, стійко концентрувати увагу на завданні.Поведінка таких хворих починає регулюватися не внутрішніми цілями, а будь-якими випадковими зовнішніми імпульсами, втрачається критика до своїх дій і здатність усвідомлювати помилки і виправляти їх. Тобто лобові частки відіграють важливу роль у програмуванні, регуляціїі саморегуляції поведінки людини. Основна функція психіки - управління поведінкою і емоційним станом людини. Керуюча функція психіки має природні підстави в організмі і психіці. Життєдіяльність кожного організму є, за висловом Бернштейна,НЕ урівноваження його з середовищем і з падаючим на нього потоком стимулів, а активне подолання середовища, певне моделлю потрібного майбутнього. У блок-схемі управління рухами, розробленої Бернштейном, виділено основні блоки прийому,переробки інформації, програмно-задає блок. Управління передбачає досягнення заданої програмою результату довільного руху. Це досягається усуненням неузгодженості між програмованим і реальним результатом. Ступінь неузгодженостівстановлюється блоком звірення інформації, що надходить від програмно-задає блоку, та інформації, що надходить по каналах зворотного зв'язку (ефектор - рецептор). У фізіологічній основі організації управління рухом лежить рефлекторне кільце, а не рефлекторнадуга. аспространеніе цієї схеми на більш складні акти цілеспрямованої поведінки привело до включення в управління другої сигнальної системи і сенсорного синтезу, який передбачає аналіз і інтеграцію інформації від усіх рецепторів до здійснення звірення.
Зв'язок та управління в нервовій системі здійснюються на основі двох основних принципів: субординації ікоординації. Принципи субординаційних взаємодії реалізуються «вертикальної» системою регуляції. Ідея «багатоповерхової ієрархічної системи» була розвинена Бернштейном спочатку в теорії регуляції рухів, а потім у фізіології активності. Ця вертикальна,багатоповерхова ієрархічна система регулювання, в якій нижележащие рівні підпорядковуються вищерозміщених, є основний , визначальною цілісність організму і єдність процесів життєдіяльності та поведінки. Однак ця система регуляції,хоча і є основною, але вона не єдина. Пізніше Ешбі було висловлено припущення про те, що існує додатковий регуляторний механізм - спільна робота великих півкуль головного мозку та їх взаємодія. Ця ідея отримала своєподальший розвиток у концепції білатерального регулювання Ананьєва. Спеціальна розробка проблеми великих півкуль стала можливою завдяки методам умовних рефлексів (Павлов) і штучної ізоляції півкуль шляхом розсічення мозолистого тіла (Сперрі). У вивченні проблеми парності півкуль поступово виокремити 3 аспекти:
·  парність півкуль і рецепторів як спеціальний механізм сприйняття простору і просторової орієнтації;
·  інтегративна роль півкуль в накопиченні та організації індивідуального досвіду;
·  регулювання інформаційних та енергетичних потоків содружественной діяльністю півкуль.
Дослідження спеціальних інтегративних функцій ізольованих півкуль показало, що ліва півкуля пов'язано з промовою, логічним мисленням і вербальної пам'яттю, однак здатності інтонаційного, емоційного аналізу відтінків мови, природних звуків у нього не виражені. Права півкуля пов'язано з образним сприйняттям і образними мисленням і пам'яттю, в той же час його мовні можливості різко обмежені (є впізнавання, але утруднене називання предметів), добре виражені здібності інтонаційного аналізу емоційних відтінків мови і природних шумів. Права і ліва півкулі знаходяться в постійній взаємодії і тому сприйняття, мова і мислення є результатом їх спільної діяльності.

28.01.2017; 17:50
хиты: 123
рейтинг:0
Общественные науки
психология
общественная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь