пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

107 Поняття про основний та загальний обмін енергії.

Для життєдіяльності організму необхідна енергія. Вона звільняється в процесі дисиміляції складних органічних сполук: білків, жирів і вуглеводів, потенціальна енергія яких при цьому переходить у кінетичні види енергії, в основному в теплову, механічну і частково в електричну. Розщеплення йде шляхом приєднання кисню - окислення. При окисленні 1 г жиру в організмі виділяється 9,3 Ккал тепла, 1 г вуглеводів - 4,1 ккал, 1 г білка - 4,1 ккал. Та кількість тепла, яке виділяється при окисленні в організмі 1 г речовини, називається теплотою згорання. Частина звільняється енергії використовується для синтетичних процесів - відновлення зношуються і побудови нових клітин і тканин, частина споживається в процесі функціонування органів і тканин: скорочення м'язів, проведення нервових імпульсів, синтезу ферментів і гормонів та ін. Велика частина хімічної енергії переходить в тепло, яке йде на підтримку постійної температури тіла. 
Основний обмін. Обмін енергії людини, або так званий загальний обмін, складається з основного обміну і робочої надбавки. Якщо людина знаходиться в стані можливого повного м'язового спокою: лежачи з розслабленою мускулатурою, натще (через 14 годин після останнього прийому їжі), при температурі комфорту (18-22 ° С), то витрата енергії складає приблизно 1700 ккал на добу і називається основним обміном. В умовах основного обміну енергія витрачається на підтримку життєдіяльності організму, роботу внутрішніх органів (серце, дихальний апарат та ін), а також на підтримку температури тіла. Основний обмін характеризує інтенсивність процесів окислення, властивих даному організму. Величина його залежить від статі, віку, маси тіла і росту. У жінок основний обмін на 5-10% нижче, ніж у чоловіків того ж маси і росту. У дітей він вище, ніж у дорослих. До старості основний обмін знижується. 
Основний обмін порушується при захворюванні ендокринних залоз. При гіперфункції щитовидної залози (базедова хвороба) він може підвищуватися до 150%, при цьому людина багато їсть, але нестримно худне; при недостатності гіпофіза основний обмін знижується - настає гіпофізарно ожиріння. Підвищення енергетичного обміну понад основного обміну називають робочою надбавкою. Чинниками, що підвищують витрату енергії, є прийом їжі, низька або висока (вище 30 ° С) зовнішня темпера туру і м'язова робота. Прийом їжі збільшує витрату енергії в спокої в середньому до 2200 ккал (білки до 30%, вуглеводи і жири на 4-15%). Ця здатність їжі підвищувати енерговитрати називається специфічно динамічною дією їжі. Механізм його досі незрозумілий, проте його не можна пояснити тільки роботою травного тракту.  При зниженні навколишньої температури зростає тепловіддача тіла і відповідно збільшується вироблення тепла, необхідного для збереження сталості температури тіла. Якщо навколишня температура вище 30 ° С, енергія витрачається на охолодження тіла (потовиділення, посилення шкірного кровообігу). М'язова робота значно збільшує витрату енергії.  Розумова праця не супроводжується великою витратою енергії. Люди розумової праці витрачають близько 3000 ккал на добу.


24.06.2014; 00:57
хиты: 240
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
физиология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь