пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

49. Особливості серцево-судинної системи у різні вікові періоди

Особливості серця і судин у дітей раннього віку. У дітей раннього віку відносно більша маса серця, поперечне його розташування. Серце займає значний об’єм грудної клітки, більш високе лежаче положення, що пов’язано з високим стоянням діафрагми. З віком серце набуває вертикального положення. Водночас відбувається невеликий поворот серця вліво. Маса серця у дітей відносно більша ( у новонародженого становить 0,8 % маси тіла, у дорослого – 0,4 %). До 1 року маса серця подвоюється, до 2-3 років – потроюється і до 15-16 років збільшується в 10 разів. Частота скорочень серця у новонароджених становить 140-160 за хв, в рік – 120-125 за хв, в 5 років – 100 за хв, в 10 років – 80-85 за хв, у віці понад 12 років – 70-75 за хв. Величина ар-теріального тиску у дітей нижча, ніж у дорослих. При народженні у дитини максимальний артеріальний тиск становить 76 мм рт. ст. і збільшується щоміся-ця на 2 мм рт. ст. Дитячий і підлітковий вік

Серце. Триває диференціювання скорочувальних волокон міокарда, провідної системи, утворюються магістральні коронарні артерії, відбувається розвиток нервового апарату серця і судин. До 7 років серце набуває основні морфологічні риси дорослого, відрізняючись від нього лише розмірами.

Розрізняють три періоди, коли ріст серця відбувається з максимальною швидкістю: від народження до 2 років, від 12 до 14 років, і від 17 до 20 років. Як і раніше лівий шлуночок випереджає у зростанні правий. Після 1 року ЧСС продовжує знижуватися, але більш поступово, ніж у грудних дітей. У 7-річних вона складає в середньому 85 на хвилину, але у підлітків 11-13 років дещо збільшується. У 6-12 років з'являються статеві відмінності: у дівчат частота серцевих скорочень стає більше, ніж у хлопчиків. Судини. Інтенсивно збільшуються довжина і просвіт великих і середніх артерій, а також відносна кількість колагенових волокон в їх стінках, що супроводжується зниженням розтяжності судин. Підвищується кількість гладком'язових клітин, особливо в артеріолах. Капіляри подовжуються, стають звитими. Змінюється співвідношення просвіту артерій і вен. Просвіт вен збільшується швидше, і до 16 років вони стають в 2 рази ширше артерій.

Похилий вік. З віком погіршується робота серцевого м'яза. Під час фізичного навантаження серце погано забезпечує організм кров'ю, тканини не забезпечуються в належній мірі киснем, через це значно зменшуються фізичні можливості людини, швидко наступає стомлюваність. Крім того, в результаті зменшення еластичності кровоносних судин при фізичній роботі різко підвищується артеріальний тиск.

 

 


24.06.2014; 00:57
хиты: 1107
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
физиология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь