пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

43. Імуногенетика груп крові. Переливання груп крові

У крові людини є природні антитіла еритроцитів,що викликають склеювання їх- аглютинацію,тому їх називають аглютинінами і позначають α,β. Вони містяться у сироватці крові. В еритроцитах є відповідні аглютиногени А,В. Відсутність гемаглютиногенів позначають цифрою "0".При зустрічі аглютиніну з аглютиногенам виникає аглютинація еритроцитів і вони руйнуються. Кров людей за вмістом у ній природних антитіл поділяється на чотири основні групи. без аглютиногенів та з обомааглютинінами — (0) відоматакож як І, тільки з аглютиногенами А та з аглютиніном бета — (А) відоматакож як ІІ; тільки з аглютиногенами В та з аглютиніном альфа — (В) відоматакож як ІІІ; з обома аглютиногенами та без аглютинінів — (АВ) відоматакож як IV Кожна з цих групп можемістити або не містити ще один білок еритроцитів — резус-фактор(Rh). Він не визначення групи крові та резус-фактора життєво важливе для людини при переливанні крові(гемотрансфузії), тому що несумісність крові донора і реципієнта за групою чи резус-фактором може призвести до аглютинації, гемолізуеритроцитів і/чизгортаннякрові з можливістю смерті пацієнта — гемотрансфузійний шок. Людину, якійпереливають кров, називають реципієнтом. Людина, яка віддає кров – донор. При переливанні необхідно додержуватись схеми:

  • (І) (І).
  • (ІІ) (ІІ) (ІІІ) (ІІІ).
  • (ІV) (ІV).

Тепер відомо, що кожна группа крові складається з окремих підгруп. Донором може бути кожна здорова людина у віці 18-60 років. Без шкоди для здоров’я за один раз донор можездати 250-400 мл крові (не частіше як один раз у три місяці). Здоров’я кожного донора ретельно перевіряє лікар станції переливання крові. Донорами не можуть бути люди, які часто вживають алкоголь, хворі на СНІД та деякііншівірусніхвороби. Переливають не тількицільну кров, але і її компоненти та кровозамінники. Не слід користуватися кров’ю одного і того ж донора при повторному переливанні, оскільки обов’язково до якої-небудь з систем відбудеться імунізація. При переливанні крові необхідно враховувати не тільки группу крові за системою АВО, але й резус-належність. У більшості (85%) людей на мембрані еритроцита є так званий білок резус-фактор, який вперше виявлений Ландштейнером таВінером в 1940 році в кровімавп макак (Macacusrbesus).

Люди, якімаютьтакуречовину, є резус позитивними (Rh+), а ті, що не мають - (Rh¯). При переливаннінесумісноїкрові за Rhабо ж привагітності, коли мати є Rh (-), а дитина – Rh (+), виникає резус конфлікт.

Для попередженняускладнень перед переливаннямкрові

·         Визначають группу крові хворого та донора,

·         резус-приналежність хворого,

·         роблять пробу на індивідуальну сумісність,

·         пробу на резус-сумісність,

·         біологічну пробу, якщо потрібно.

 


24.06.2014; 00:57
хиты: 1035
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
физиология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь