пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

5. Функції середнього і проміжного мозку

Сере́дній мо́зок (лат. Mesencephalon) — відділ головного мозку розташований між мостом (pons) і проміжним мозком (diencephalon), древній зоровий центр. Включено в стовбур головного мозку.

Функції середнього мозку

  1. Рухові функції.
  2. Сенсорні функції (наприклад зір).
  3. Регулювання актів жування та ковтання (тривалості)
  4. Забезпечення точних рухів рук (наприклад, при листі).

Проміжний мозок (Diencephalon) — відділ головного мозку. Розміщений вище від середнього мозку під мозолистим тілом. Зверху і з боків прикритий і зростається з півкулями кінцевого мозку.

Функції проміжного мозку залежать від його відділів: 1) Регулює роботу ендокринної системи, так як у проміжному мозку розташовані гіпофіз і епіфіз. Гіпофіз стимулює вироблення наступних гормонів: зростання, пролактину (здатність утворення молока в альвеолах молочних залоз), ТТГ, АКТГ, фолікулостимулюючого, лютеїнізуючого, лютеотропного, меланотропін, окситоцину, вазопресину. Нейросекреторна функція епіфіза носить чіткий добовий режим. Вночі синтезує мелатоксін, який бере участь в пігментному обміні, а вдень – серотоксін. 2) Регуляція вегетативної системи. У гіпоталамусі розташовані підкіркові центри вегетативних рефлексів, таких як спрага, голод, насичення, задоволення, незадоволення, терморегуляція, а так само всіх видів почуттів. 3) У латеральних колінчастих тілах розташовані підкіркові центри зору, а в медіальних – слуху . 4) Таламус є центром загальної чутливість, крім нюхової.  Проміжний мозок, як правило, має безліч функцій, при порушенні хоч однієї з них можуть виникнути непоправні наслідки, які неминуче призведуть до інвалідності або летального результату.

 

 

 

 

 

 


24.06.2014; 00:57
хиты: 287
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
физиология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь