пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

156) Підклас Арециди або Пальмоподібні. Порядок Арецидні або Пальмоцвіті.

Підклас Арециди - Агесіdае. Порядок Пальмоцвіті - Агеаles, Родина Пальмові - Агеасеае.

Пальмові ( Arecaceae) — родина дерев'янистих рослин з класу однодольних. Родина складається із близько 240родів і 3400 видів. Територія природного розповсюдження більшості пальм — тропіки і субтропіки (поза тропіками, в Іспанії і на півдніФранції, зустрічається лише Chamaerops humilis). Найбільший ареал у вогких джунглях, великої кількості ареал у пустелях.

Стовбур зазвичай не гілкується (окрім роду думпальм), досить часто пальми мають зовнішність чагарників, у деяких представників будь-яких стебел немає зовсім, над поверхнею землі підносяться тільки листя. Товщина стовбура досягає 1метра, висота до 50—60 м. Листя або перисте (кокосова пальмафінікова пальма, пальма «лисячий хвіст», ховея,хамедорея), або віялове (хамеропстрахікарпуспальма Лівістона).

Родина пальмові. Дерева здебільшого з колонозидним нерозгалуженим стовбуром,часом досить високим(60м),рідше кущі або ліани(останні з досить довгим – до 100 – 300 м і тонким 2 – 3 см) деревовидними стеблами).У багатьох пальм стовбур покритий волокнами або рубцями,що утворилися з відмерлих листкових піхов або черешків. Листки звичайно великі,зібрані на верхівці стовбура,пірчасті або віяловидні, на довгих (1 -5 м),часто покритих шипами,черешка,розширених при основі в піхву,що більш або менш охоплює стебло;пластинки пірчасти х листків в окремих видів досягають 20 м у довжину,а віяло видних – 3 – 5 м в діаметрі. Квітки звичайно одностатеві,рідше двостатеві,зібрані у великі (до 3 – 4 або навіть 12 м завдовжки) суцвіття у вигляді волотей або розгалужених початків з покривними листками;оцвітина складена з двох тричлених кіл,жовта,біла або зеленувата; тичинок 6 або більше ,рідше їх 3; зав’язь верхня,одно – тригніздна,з вільних або( частіше) зрослих плодолисків; плід – суха або м’ясиста кістянка,рідше ягодоподібний; насіння з великим,часто твердим ендоспермом.

Філогенетичне положення пальм у однодольних не зовсім з’ясоване. За типом квіток пальми найбільше наближаються до лілійних,від деревовидних форм,яких вони можливо виникли.

Культурами світового значення є такі види пальм: кокосова пальма,фінікова пальма та олійна пальма.

Всі пальми є чудовими декоративними рослинами і часто культивуються з цією метою в субтропічних і тропічних країнах. Деревину багатьох пальм використовують у будівництві. Листки містять міцне волокно,яке іде на виготовлення кошиків,канатів і вірьовок. З стовбура і молодих суцвіть багатьох видів добувають цукристу рідину,що іде на виготовлення вина і цукру.

Деякі рослини через їх здерев'янілі безлисті стебла з пучком листя на верхівці називають несправжніми пальмами. До них відносять драценукордилінуюку , панданус або «гвинтову пальму»,пахіподіум або «мадагаскарську пальму» .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


19.06.2014; 22:02
хиты: 362
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь