пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

154) Порядок Осокоцвіті.

Порядок Осокоцвіті (Cyperales). Родина Осокові (Cyperaceae).

Родина Осокові (Cyperaceae)

    Осокові — велика родина, яка об'єднує 120 родів і понад 5600 видів, поширених майже по всій земній кулі, особливо в областях з помірним і холодним кліматом; в Україні росте близько 140 видів. Господарське значення осокових незначне, бо кормові якості більшості осок до­сить низькі.

Розміри осокових достатньо сильно різняться: від кількох сантиметрів у видів родуСитняг (Eleocharis) до трьох — чотирьох метрів у видів родів Сцірподендрон(Scirpodendron), Мапанія (Mapania), Сить (Cyperus)

Кореневище або коротке вертикальне, або довге горизонтальне.

Стебло (соломина) зазвичай тригранної форми, рідко порожнисте, як у злаків, часто з сильно витягнутим верхнім коліном, на якому розташоване суцвіття. Стебла зі зближеними при основі вузлами, так що «справжні» подовжені міжвузля розвиваються переважно у генеративних пагонів.

Листя із замкнутою (не розколотою вздовж, як у злаків) піхвою, яка щільно охоплює стебло подібно трубці, і довгим стрічкоподібним відгином; лінійні, часто дуже жорсткі, з ріжучим краєм через дуже дрібні, звернених донизу зубчиків. У одних осокових на стеблі більш-менш рівномірно розміщене листя; у інших листя скупчене біля основи (більшість осік) або на вершині стебла, як, наприклад, у папірусу (Cyperus papyrus). Нижні (а іноді і все) листя часто має редуковані платівки — залишаються лише піхви. І листя, і стебла осокових багаті механічними тканинами, а також кремнеземом, що обумовлює їх застосування як покрівельного та виробного матеріалу.

Квітки дрібні, непоказні, у одних одностатеві, у інших двостатеві, сидять у пазухах приквіткових лусок та зібрані у суцвіття —колоски, що з'єднуються у більш складні суцвіття — колосся, головки, кистіволоті, парасольки. У разі одностатевих квіток чоловічі та жіночі часто перебувають у різних колосків, іноді навіть на різних особинах (дводомні осокові). Оцвітини зовсім немає (що відображає пристосування осокових до вітрозапиленню — анемофілія)) або вона є у вигляді ніжних лусочок, щетинок або волосків, у пухівки (Eriophorum) сильно розростаються при отцвітінні.
Цікаво влаштований пилок осокових: після мейозу три з чотирьох клітин редукуються, і пилкове зерно, являє собою так звану псевдомонаду, відповідну чотирьом «нормальним» пилкових зернам. Чоловічі квітки складаються практично лише з тичинок, а жіночі, зазвичай, влаштовані складніше. У пологів Осока (Carex) та Унцінія(Uncinia), наприклад, приквітковий лист (криюча луска) обростає навколо зав'язі, отже маточка, а потім і плід, що розвивається, виявляються оточеним особливою ​​плівчатою ​​капсулою — мішечко.

Плід осокових — горішок, Часто тригранний, з більш-менш твердим біляплодником.

Рослини родини осокових широко розповсюджені по всій земній кулі, особливо у помірних та холодних областях.

 Підродина Осокові (Carioideae)

   Об'єднує п'ять родів, серед яких найбільшим є Саrех, який добре представлений у флорі України.

Підродина Смикавцеві (Cyperoideae, або Scirpoideae)

Включає 12 родів, серед яких найважливішими є Scirpus, Schoenoplectus, Eriophorum, Eleocharis, Cyperus


19.06.2014; 22:02
хиты: 457
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь