пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

151) Порядок Жабурникоцвіті. (Нуdrocharitales)

Рід Жабурник,Рід Водяний різак,Рід Валіснерія та Рід Елодея

Родина Жабурникові – Нydrocharitасеае

Водокрасові або Жабурникові (Hydrocharitaceae) — родина рослин, до якої належать такі добре відомі водні рослини, як жабурник звичайнийводяний різак алоевиднийелодея канадськаваліснерія спіральна та інші.

Станом на 2009 рік включає 16 родів  і близько 120 видів, поширених майже всюди.Жабурникові — багаторічні, рідше однорічні рослини, частково або повністю занурені у воду.

Листя знаходяться під водою (елодея), або плаває на поверхні води (жабурник), або стирчить з води (водяний різак), з глянцевою листковою пластинкою; листки можуть бути округло-ниркоподібними, округло-серцеподібними, продовгуватими, ланцетними, лінійними або стрічкоподібними, з довгими черешками або без черешків, в кільцях по три-чотири (елодея), або зібрані в розетки (водяний різак), за формою краю листки можуть бути гострими пилчастими (водяний різак), цілокраї тощо.

Квітки здебільшого виринають над поверхнею води, з подвійним оцвітинами, трьомачашолистоками і трьома білосніжними пелюстками, одностатеві, до цвітіння вкриті прозорим дволистим чохлом. Зав'язь нижня. У валіснерії маточкові квітки поодинокі, на спірально закручених квітконосах, з трубчастим чохлом (покривалом) зі зрощенихприцвітників; тичинкові квітки зібрані по кілька в однолистних плівчастих покривах, пізніше відриваються від рослини і спливають на поверхню води, з двома тичинками;оцвітина добре розвинена, подвійна або проста.

Розмножується вегетативно за допомогою коротких ниткоподібних пагонів, що утворюють дочірні розетки (водяний різак).

Зустрічаючись у водоймах великими масами (водяний різак) і навіть у величезних кількостях (елодея), жабурникові заповнюють водні басейни і порушують господарське використання, перешкоджаючи рибальству і судноплавству. У той же час значне скупчення органічних речовин в самій зеленій масі рослин може бути з успіхом використано і місцями застосовується для господарських цілей (на добриво для полів і городів, корм для деяких домашніх тварин, зокрема свиней).


19.06.2014; 22:02
хиты: 592
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь