пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

145. Порядок Виноградоцвіті (Vitales)

Порядок об'єднує 2 родини, 13 родів та 770 видів,

Невисокі дерева, прямостоячі чагарники і трави або частіше дерев'янисті ліани. Листки чергові або дуже рідко супротивні, переважно прості, дуже часто пальчасто-лопатеві, рідше перисто- або пальчастоскладні, звичайно з опа­даючими прилистками, рідше без них або з дуже рудиментарними прилистками. Квітки здебільшого зібрані в цимозні суцвіття, звичайно дрібні, переважно зеленкуваті, маточково-тичинкові, полігамно-однодомні або дводомні, чотири-, п'ятичленні. Чашечка звичайно слаборозвинута, невиражено чотири-, п'яти- або (як виняток) три-, шести-, семизубчата або лопатева, часто редукована до кільця навкруги віночка. Пелюсток чотири-п'ять (дуже рідко три, шість або сім), вони стулчасті, вільні, рідше зрослі основами в трубку або зрослі верхівками (Vitis та деякі види Cissus) і опадаючі в цьому випадку цілком, у вигляді ковпачка. Тичинок чотири-п'ять, прикріплених до основи нектарного диска і вільних (Vitaceae) або зрослих у трубку (Leeaceae). Гінецей ценокарпний, з двох-шести. Зав'язь верхня або більш чи менш зросла з нектарним диском. Плоди — м'ясисті, соковиті або майже сухі ягоди з одним-двома (Vitaceae) або трьома-шістьма (вісьмома) гніздами.

Охоплює дві досить подібні між собою родини (Vitaceae і Leeaceae), які часто розглядаються як одна — Виноградні. Походження цієї родини вважається спільним з Кизиловими, іноді її ставлять між Аралієвими і Кизиловими. Розглянемо лише одну родину цього порядку.

Родина Виноградні (Vitaceae) Виноградні поширені переважно в тропічних та субтропічних гірських районах з теплим і помірно теплим кліматом. В областях з помірним кліматом росте небагато видів (головним чином з родів Vitis, Ampelopsis, і Partenocissus). Налічують всього 12 родів і до 700 ви­дів цієї родини. В Україні представлено 3 роди і 8 видів.

Рід Виноград (Vitis). Найбільше економічне значення має в. справжній

(V. vinifera) — стародавня культура прибережних країн Середземного, Чорного і Каспійського морів. Дуже холодостійкий далекосхідний в.  амурський  (V.' amurensis), який витримує морози до -40°С.

Рід Дикий виноград (Parthenocissus). Лазячі кущі з розгалу­женими на кінцях дисковидно розширеними вусиками. З декоративною метою часто вирощують д.в. п'ятилисточковий (P. quinquefolia), що походить з Північної Аме­рики та д.в. тригострокінцевий (P. tricuspidata), родом з Далекого Сходу.

Найбільшим родом цієї родини є рід Цисус (Cissus),  ц. антарктичний (С antarcticus), добре росте в напівзатінених і мало опалюваних приміщеннях.


19.06.2014; 22:02
хиты: 816
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь