пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

144. Порядок Льоноцвіті (Linales)

Дерева, чагарники або трави з черговими або рідше супротивними простими і часто цілісними листками з дрібними прилистками. Квітки зібрані у верхівкові або пазушні, частіше більш або менш цимозні суцвіття, маточково-тичинкові, іноді маточкові і тичинкові; актиноморфні або майже актиноморфні (чашолистки іноді нерівні), чотири- або п'ятичленні, з подвійною оцвітиною. Чашолистки звичайно черепичасті, вільні або більш чи менш зрослі. Пелюстки вільні, часто нігтикові. Тичинки переважно в одному або двох колах (друге коло здебільшого стамінодіальне) або іноді в трьох чи чотирьох колах або навіть численні: нитки звичайно зрослі в нижній частині в трубку (за рідким винятком). Гінецей ценокарпний, з двох-п'яти карпел; зав'язь верхня, з одним-двома висячими насінними зачатками в кожному гнізді; стилодії вільні або більш чи менш зрослі. Плоди часто кістянкоподібні або коробочки, іноді горіхи, які розпадаються на окремі плодики.

До порядку належать шість родин, 28 родів і близько 460 видів, поширених у тропіках, субтропіках та в областях з помірним кліматом. Походять Льоноцвіті, як припускають, від відносно примітивних Рутоцвітих. Розглянемо лише одну родину. Родина Льонові (Linaceae)

Трави,  рідше напівчагарники,  дуже рідко  чагарники,  з  простими,' черювими або часом/супротивними листками. Квітки маточково-тичинкові,, правильні; оцвітина подвійна, чотири-, п'ятичленна, чашолистки залишаються, біля плодів; тичинок вісім-десять, зрослих біля основи, з них чотири-п'ять часто недорозвинуті і мають вигляд зубців; плід — коробочка. Відомо 6 родів і близько  250 видів,  широко розповсюджених в  областях з помірним  і субтропічним кліматом; в Україні — два роди (льон та радіола) і 28 видів.

Рід Льон (Linum). Головний рід родини льонових, який об'єднує близько 230 видів. В Україні росте 28 видів льону. У флорі України він тгслставлений багаторічними травами: л. багаторічний (L, perenne) — з голубими квітками, л. жовтий (L. flavum) — з жовтими квітками, л. тонколистий (L. tenuifolium) — з рожево-ліловими квітками. Усі ці види в дикому стані ростуть по схилах, на узліссях і відслоненнях. Культурний вид л. звичайний, девгунець (L. usitatissmum) — однорічник з тонким циліндричним стеблом і голубими квітками є важливою прядивною і олійною культурою. Його здавна виро­щують на півночі України, в Білорусі, в суміжних областях Росії, у Прибалтиці.


19.06.2014; 22:02
хиты: 732
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь