пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

137. Підклас Каріофілідні (Caryophyllidae) або Гвоздиковидні. Порядок Гвоздикоцвіті.

Надпорядок  Гвоздикоподібні(Caryophyllanae). До цього надпорядку належить чотири порядки, з яких центральним є гвоздикоцвіті, він безпосередньо зв’язаний з жовтецевоцвітими  і характеризується  великим поліформізмом. Тут є примітивні рослини з подвійною оцвітиною і пристосованням до ентомофілії, і родини що втратила яскравий віночок.

Порядок гвоздикоцвітів (Caryophyllales). Обєднує кілька родин, головною ознакою порядку є зігнутість насінних зачатків і зародка  в насінині , які оточує одиничний ендосперм. Другою ознакою є прикріплення насінних зачатків до центрального сімяносця , через що цю групу рослин ще називають центронасінними.За типом квіток , побудоване переважно як у одно покривних,  окремі родини порядку близьких до кропивових .

Родина гвоздикові (Caryophyllaceae).Нароховує 70 родів і 1750 видів, поширених в областях з помірним і субтропічним кліматом. Багаторічні і однорічні трави, рідше напівкущі. Листки прості , супротивні , рідше чергові, цілісні. Суцвіття –дихазій  , квіти двостатеві з подвійними п’ятичленною оцвітиною , чашолистки вільні або зрослі пелюсткі вільні , на верхівці іноді виїмчасті  або двороздільні . тичинок 10 або 5 коли маточка з 2 -5 плодолистків стовпчиків 2-5 , завязь верхня . Плід- коробочка рідше горішок .

Родина щирцеві(Amaranutacea).Нараховує 65 родів і 850 видів, поширених у тропіках і помірній зоні . Трави ,рідше  напівкущики і кущики. Листки чергові , супротивні , переважно цілісні , без прилистків. Квиткі поодинокі  або  в цимозних суцвіттях , що зібрані  в складні волотті: актиноморфні, з невиразною оцвітиною, двостатеві, рідше  полігамні , дводомні. Чашолистиків 5-4 або 1,2.3, (інколи вони відсутні), вільних або зрослих при основі, звичайно сухих плівчастих. Тичинок 5 , гінекей з 2-3(4)плодолистиків , завязь одногздова. Плід –горіх, рідше  ягода.

Родина лободові (Chenopodiacea) Трави, напівкущі , рідко кущі, дерева. Листкі прості , чергові чи супротивні , часом рудуковані  чи супротивні , часом рудуковані або зростаються з міжвузлями стубла .Квітки дрібні , двостатеві , одностатеві, частіше в клубочках , зібраних у складні волотеподібні  або колосоподібні  суцвіття. Будова квіток  досить різноманітня , але найчастіше  вони мають просту  5-членну оцвітину  з 5 тичинками , що протистоять  листочкам оцвітини :маточка складає ця з 2-5 плодолистків , завзязь верхня . Плід- горішкоподібний , рідше ягодоподібний  або у вигляді супліддя.


19.06.2014; 22:02
хиты: 894
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь