пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

100. Плоди. Соковиті плоди. Сухі плоди

                         

Після запліднення яйцеклітини у маточці відбуваються значні зміни,що зумовлюють утворення насіння і плодів. Кожна насінина формується з насінного зачатка. Плоди бувають прості й складні. Якщо у квітці одна маточка,значить утвориться один плід. Такі плоди називають простими. Одночасно,наприклад,у малини,квітки багато маточкові,що спричинює утворення багатьох плодів,це й будуть збірні плоди.  Інколи тісно розташовані квітки в суцвітті зростаються,утворюючи зрослі плоди – супліддя.

Залежно від будови і консистенції оплодня плоди поділяють на дві великі групи:соковиті(оплодень м’ясистий весь або частково) і сухі(у них формується сухий дерев’яний або шкірястий оплодень). Сухі плоди. У сухих плодах всі шари оплодня висихають. Ці плоди можуть бути розкривні і нерозкривні. Розкривні сухі плоди містять більш ніж одну насінину. Під час достигання вони розтріскуються і насіння висипається. До таких плодів належать лисинка, біб, стручок, коробочка Листянка — одногніздий плід, який утворився з одного плодолистка. Розкривається по одному черевному шву, який є лінією зростання країв плодолистка (дельфіній, сокирки). Зі складного гінецея, де є кілька окремих плодолистків (орлики, калюжниця, півонія) розвивається плід, який називається багато листянка .Біб — одногніздий плід, який утворився з одного плодолистка, але розкриваєтся від верхівки до основи по черевному шву і середній жилці плодолистка, яку неправильно називають спинним швом, утворюючи при цьому дві стулки. Характерний для представників родини бобових (квасоля, горох, боби).

Стручок — двогніздий плід, який утворився з двох плодолистків, має несправжню перегородку і розкривається від основи до верхівки двома опадаючими стулками. Насіння залишається на рамці перегородки, яка лишається на плодоніжці і зветься несправжньою тому, що походить не зі стінок плодолистків (утворилася з виростів плаценти). Довжина стручка в 4 рази і більше перевищує його ширину (капуста, ріпак).Стручечок - невеликий плід, за будовою аналогічний стручку, але довжина його не більше, як у 3 рази перевищує ширину (грицики, талабан, хрінниця).

Стручки можуть бути членистими, тобто розламуються на окремі членики (дика редька). Коробочка - одногніздий або багатогніздий плід, утворений більше як одним плодолистком (від двох до багатьох), який може розкриватися різними способами. Отже, у різних рослин способи розкриття коробочки неоднакові. Так, у маку коробочка розкривається отворами, дірочками під приймочкою: у блекоти — кришечкою; у гвоздики — зубчиками. У ряду видів коробочка відкривається стулками, але по-різному: по швам між стулками (чемериця), стінковідкривно по швам (дурман), або по середній жилці плодолистка, по серединній стулці (тюльпан).Стручок і стручечок, по суті, є теж коробочками, але специфічної будови. Нерозкривні сухі плоди усі однонасінні: горіх, горішок, сім'янка, зернівка, крилатка. Насінина звільняється або після зруйнуваня оплодня, або після зруйнування його швів .Горіх — плід, що утворився здебільшого з двох плодолистків при нижній зав'язі з твердим дерев'янистим оплоднем, при основі одягнутий плюскою зі зрослих приквіток (ліщина). Насінина розміщується в плоді вільно. Якщо горіх має мисочку зі зрослих приквіток, а оболонки плода не повністю дерев'яніють, а стають шкірястими, його називають жолудем (дуб).

Горішок відрізняється від горіха меншими розмірами і є сухим однонасінним плодом з верхньої зав'язі та виникає в більшості випадків у результаті редукції насінних зачатків потенційно багатонасінних плодів (еспарцет, гречка, липа, осока). У суниці, жовтецю з багатьох вільних маточок утворюється плід, який називається багатогорішок, хоча деякі автори ці плоди класифікують як багатосім'янку (еспарцет, гречка, липа, осока). Сім'янка — плід зі шкірястим оплоднем, який не приростає до насінини. Він утворився здебільшого з двох плодолистків при нижній зав'язі (соняшник, череда, сафлор) .Зернівка. Її плівчастий оплодень повністю зростається зі шкіркою насінини. Утворюється головним чином з двох плодолистків при верхній зав’язі (жито, пшениця, рис). Крилатка — плід, який утворився з одного-двох плодолистків, зі шкірястим або плівчастим оплоднем, який розростається у крилатий придаток (в'яз, береза, ясен). У клена з двох окремих плодів такого типу формується двокрилатка. Розпадний, або роздрібний плід виникає з однієї дво- або багатогніздої зав'язі, яка при утворенні плоду розщеплюється уздовж по гніздах і дає два або більше окремих плодиків. До роздрібних плодів належать плоди губоцвітих, шорстколистих, а також двосім'янка (кріп, морква, борщівник) та двокрилатка (клен).Членистий плід також утворюється з однієї зав'язі. Достигши, він розпадається в поперечному напрямі на окремі однонасінні плодики (дика редька, солодушка). Соковиті плоди. До соковитих плодів відносять ягоду, кістянку, яблуко, гарбузину, померанець, гранат. Якщо ягоду розглядають окремо, то всі інші перелічені тут плоди об'єднують під загальною назвою ягодоподібні плоди .Ягода — багатонасінний плід, утворений одним або кількома плодолистками з соковитими середнім та внутрішнім шаром і шкірястим зовнішнім шаром; багатогніздий або одногніздий, з верхньої або нижньої зав'язі (виноград, помідор, аґрус, смородина). Насіння не має твердої здерев'янілої оболонки, а у деяких ягід насіння має навіть м'ясисту шкірку.

Кістянка утворюється здебільшого з верхньої одногніздої (рідко з багатогніздої) зав'язі, одногніздий однонасінний плід з тонким шкірястим екзокарпієм і звичайно м'ясистим, соковитим (рідко шкірястим) мезокарпієм та твердим здерев'янілим ендокарпієм. Прикладом кістянки з однією кісточкою є вишня, абрикос, слива, мигдаль, грецький горіх, а прикладом багатокісточкової кістянки — бузина, крушина. У випадку, коли у квітці було багато маточок і формується багато кістянок, тоді формується плід збірна кістянка або багатокістянка.Яблуко — багатонасінний плід, утворений з нижньої зав'язі з кількох плодолистків в результаті обростання їх гіпантієм, тобто розширеним квітколожем з прирослими до нього основами оцвітини і тичинкових ниток. У яблуні в плоді можна бачити п'ять гнізд, в яких міститься по дві насінини. Гнізда утворені хрящуватим (пергаментним) ендокарпієм. Уся м'ясиста, соковита частина — це мезокарпій, а екзокарпій шкірястий, утворений гіпантієм з прирослими до нього основами тичинкових ниток та основами чашолистків. Такий плід характерний також для груші, айви, горобини, глоду, хеномелесу тощо.Гарбузина — багатонасінний плід, який виникає з нижньої зав'язі і утворений трьома плодолистками. Зовнішня частина оплодня тверда (огірок, кавун), іноді навіть здерев'яніла (гарбуз, кабачок, лагенарія). Мезокарпій і ендокарпій соковиті, в більшій своїй частині м'якуш утворений розрослими численними плацентами .Померанець, або гесперндій — багатонасінний плід, утворений кількома плодолистками з верхньої зав'язі. Екзокарпій товстошкірястий, яскраво забарвлений, з численними ефіроолійними залозками, багатими на ефірній олії. Мезокарпій губчастий, сухуватий, білого забарвлення. Соковита частина, яка заповнює плід, утворена розрослими м'ясистими волосками — виростами ендокарпію, якими обростає вся внутрішня поверхня плодолистків (лимон, апельсин, мандарин, грейпфрут).Гранат — плід, утворений нижньою зав'яззю, складеною з чотирьох зрослих плодолистків. Власне шкірка плода досить шкіряста, забарвлена і слабо диференційована на екзо, мезо- та ендокарпій. М'ясистим і соковитим у ньому є зовнішній шар насінної шкірки при кожній з багатьох насінин, які заповнюють шкірястий кількохкамерний плід.

Банан — багатонасінний плід з трьох плодолистків при нижній зав'язі зі шкірястим і відносно товстим екзокарпієм, а обидва внутрішні шари утворюють соковитий борошнистий м'якуш. Відомі культивовані форми переважно безнасінні .

Супліддя. На відміну від плоду, простого чи складного (збірного), супліддя формується не з однієї квітки (хоч і багатоматочкової), а з цілого суцвіття або його частин. В утворенні супліддя крім квіток беруть участь осі суцвіття, тобто супліддя є результатом видозміни (після процесу запліднення) не лише квіток, а й осей суцвіття. В типових випадках супліддя імітує плід і відповідає йому функціонально. Супліддя представлені значною різноманітністю, в зв'язку з чим існують їх класифікації, які ми тут не розглядаємо. В одних випадках, як наприклад у шовковиці (Morus alba) супліддя утворюються зі зрослих маточкових суцвіть, кожна з квіток яких сформувала кістянку, а основою їстівної їх частини є розрослі м'ясисті оцвітини. Супліддя буряка (Beta vulgaris) утворюються в результаті зростання груп плодів-горішків (від 2 до 8). Вони представляють собою клубочки з цупким покривом, який утворився із здерев'янілої оцвітини. Висіяні клубочки дають 2-8 проростків, які обов'язково потребують проривки. Тепер виведені і однонасінні цукрові буряки (з одним горішком у суплідді), які дають один проросток і не погребують типової проривки. Супліддя ананаса (Ananasa sativa) — це розросла м'ясиста вісь суцвіття колос, що зрослась в одну структуру разом з безнасінними соковитими плодами ягодами і м'ясистими покривними листками, верхівки яких добре спостерігаються зверху на суплідді. Верхівку ж супліддя продовжує лисктостебловий пагін у вигляді своєрідного султана, який використовується для вегетативного розмноження, оскільки насіння у ананаса відсутнє. Їстівна частина супліддя інжиру (Ficus carica) утворена частково розрослими м'ясистими оцвітинами і розрослими осями на дуже потовщеному загальному ложі суцвіття, на внутрішній поверхні якого з численних квіток формуються плоди-горішки.


19.06.2014; 22:02
хиты: 275
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь