пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Особливості анатомічної 6удови видозмінених стебел- кореневища, бульби.

Розширення функціональності органів пов'язане з пристосуванням рослин до відповідних умов зростання. Така спеціалізація спостерігається як у насінних, так і в спорових рослин. В цьому підрозділі буде розглянуто анатомічну структуру кореневища, бульби, будову стебла водяних рослин, сукулентів і ліан.

Кореневище. У кореневищі, як вегетативному органі, відкладаються запасні речовини. Вони формуються у багатьох рослин, наприклад. у пирію, хвоща, орляка, купини, конвалії та інших рослин. Для прикладу доцільно розглянути анатомічну будову кореневища конвалії. Зовні кореневище вкрите епідермою, нижче розташована первинна кора з численними рядами великих паренхімних  клітин.    Внутрішню частину  первинної   кори   становить добре виражена двошарова ендодерма Провідні пучки — концентричні, замкнуті,   розташовані   по     всьому осьовому   циліндру функцію запасної тканини в основному виконує паренхіма первинної кори.

Бульба.  Для   бульби   характерне потовщення стеблової частини пагона,  тобто   вона   стеблового походження. Бульби можуть формуватися як на головній осі стебла (у капусти кольрабі), так і на бічних   відгалуженнях — еталонах, наприклад у картоплі. Бульби, як   і   кореневища, служать  для  вегетативного  розмноження. Одночасно вони є запасаючими органами. Анатомічна структура бульб залежить від виду рослин, Так, у картоплі бульба вкрита перидермою з сочевичками, яка заміщає епідерму. Нижче перидерми розташований потужний шар паренхіми . В осьовому циліндрі бульби діє пучковий і міжпучковий камбій. За рахунок пучкового камбію утворюються невеликі провідні пучки, які розташовані між паренхімою, утвореною прокамбієм, ікоровою частиною. Бульби кольрабі, як і картоплі, топінамбура та інших сільсько-господарських рослин, широко використовують як овочеві продукти.


31.07.2014; 14:12
хиты: 1093
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь