пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Фітогормони. Антибіотики. Фітонциди.

Фітогормони. Головна функція фітогормонів полягає в саморегулюванні фізіологічних процесів організму, завдяки чому й підтримується постійний стан біологічних систем. Гормони посилюють фізіологічні процеси, активізують ріст, клітинний поділ, статеві функції. Фітогормони відіграють значну роль у ростових процесах, їх називають ауксинами. Вони впливають на цитоплазму, зумовлюючи пластичність клітинної оболонки, яка під дією тургорного тиску розтягується.

Антибіотики. Антибіотиками називають ті речовини, які пригнічують або вбивають розвиток мікробів. Вони виділені з живих клітин і мають вибіркову властивість – пригнічують одних і не шкідливі для інших.

До рослинних антибіотиків належать: пеніцилін, стрептоміцин, група тетрациклінів, антибіотики неоміцинової групи, еритроміцин тощо. Здебільшого антибіотики одержують з нижчих мікроорганізмів – грибів і бактерій.

Фітонциди. Фітонциди – леткі речовини рослинного походження. Утворюються вони в усіх частинах рослин, особливо багато їх у листках. Фітонциди вбивають мікробів, захищаючи рослину від ворогів, виробляють стійкість проти різних хвороб.

Багато фітонцидів нагромаджується в цибулі, часнику, хріну, редьці, червоному перці, в квітках черемхи, помідорів, півонії, берези. Є фітонциди, які не мають запаху. Фітонциди можуть вбивати мух, кліщів, червів і навіть мишей і щурів. Фітонциди утворюються як у вищих, так і в нижчих рослин.


30.07.2014; 16:12
хиты: 892
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь