пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Біокаталізатори. Вітаміни.

Біокаталізаторсми клітини є ферменти, або ензими. Це специфічні білки. Фізіологічна роль ферментів в тім, що з участю їх прискорюються біологічні реакції. Немає жодного фізіологічного процесу, який не підтримувався б ферментами.Ферменти в клітині розташовані у відповідному порядку на структурних елементах цитоплазми, забезпечуючи цим самим певну послідовність перебігу складних реакцій біологічного обміну.

Кожний фермент діє лише на відповідну речовину, але індиферентний до інших речовин. Така закономірність дає змогу спрямувати складний процес внутрішнього перетворення у відповідне русло. Тому жива клітина з її тисячами є саморегулюючою системою, де кожен фермент виконує відповідну біологічну функцію. Порушення цієї системи спричинює захворювання або смерть клітини, а інколи і всього організму.

Вітаміни – це небілкові речовини, які тісно по`язані з ферментами. Обмін речовин в організмі відбувається нормально лише при наявності цілого комплексу вітамінів. Багато вітамінів при з`єднанні з білком утворюють ферменти. Вітаміни – в основному рослинного походження і рідше – тваринного.

  • Каротин (провітамін А) нагромаджується в коренняхморкви, дозрілих плодах, у листках і квітках. Використовується для синтезу хлорофілу.
  • Тіамін (вітамін В1) бере участь в обміні ряду кислот. Знаходиться в оболонках зернівок і зародках насіння.
  • Рибофлавін (вітамін В2)сприяє дегідрогенізації та окислення.
  • Ціанкобаламін (вітамін В12)- багато ензиматичних реакцій в організмі залежить від цього вітаміну.
  • Такоферол (вітамін Е) – сприяє формуванню статевих клітин і нормальному заплідненню.
  • Кальцифероли (вітамін Д) – це провітаміни, які знаходяться в рослинних оліях, регулює обмін кальцію і фосфору в живій клітині.
  • Пантотенова кислота (вітамін В3) – найважл. Входить до складу коферменту А,який бере участь в енергетичному обміні в клітині, синтезі органічних кислот та ін.. орг. Речовин.
  • Вітаміни групи фолієвої кислоти відіграють значну роль у клітинному поділі.
  • Біотин (вітамін Н) – стимулює утворення коренів.

31.07.2014; 23:56
хиты: 701
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь