пользователей: 21204
предметов: 10449
вопросов: 177330
Конспект-online
зарегистрируйся или войди через vk.com чтобы оставить конспект.
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

70. характерні ознаки журавлеподібних.лелекоподібних.горобцеподібних.совоподібних.сорокоподібних.

Об’єднує близько 190 видів, різноманітних за величиною (маса від 30 г до 16 кг),

зовнішністю й екологічними особливостями. Ряд поділяють на 8 підрядів і 20 родин.

Родина трипальцеві – Turnicidae нараховує 15 видів дрібних птахів маса 30—100 г).

Заселяють степи і луки теплих широт Східної півкулі. Розмноження своєрідне – токують

самки, які потім відкладають кладку і знову починають токувати. Пташенят висиджують і

водять самці. У віці 1 місяця пташенята вже самостійні.

Родина справжні журавлі – Gruidae об’єднує 14 видів довгоногих і довгошиїх птахів

масою від 2 до 15 кг. Ці птахи мають прямий списоподібний дзьоб. Широко розповсюджені

по Землі, живуть на болотах, луках, деякі види – у степах. Пари зберігаються декілька років.

Для цієї родини характерне складне токування – групові і парні „танці”. Гніздо будують на

землі, у кладці 1—2 яйця. Пташенята починають літати у віці 5—9 тижнів. Харчуються

переважно рослинною їжею.

Родина пастушкові – Rallidae об’днує 120 видів (маса від 30 г до 2 кг). Живуть у

заростях на берегах водойм, на болотах і вологих луках. Швидко бігають, деякі добре

плавають і пірнають. Літають неохоче. Гнізда будують на землі, відкладають 6—12 яєць.

Насиджують і водять виводок обидва партнери. Пташенята вилуплюються зрячі, вкриті

густим пухом.

Родина дрофині – Otididae включає 22 види птахів, подібних на куроподібних (маса

1—16 кг). Живуть у степах і напівпустелях східної півкулі. Харчуються різноманітною

рослинною і тваринною їжею. Відкладають 1—5 яєць, пташенята вилуплюються зрячі, добре

опушені, харчуються самостійно.

 Ряд Совоподібні – Strigiformes Налічує близько 140 видів нічних хижих птахів, які населять усі ландшафти земної

кулі. Дзьоб сильний, з великим гострим гачком на кінці, з восковицею, яка затулена

жорстким пір’ям. Ноги сильні, пальці з міцними, зігнутими кігтями. Великі очі спрямовані

вперед, що збільшує поле бінокулярного зору. Дуже добре розвинений слух. М’яке пухнасте

пір’я забезпечує безшумний політ. Харчуються різноманітною тваринною їжею, при

полюванні орієнтуються, в основному, на слух, менше – на зір. Моногамні, гніздяться в

дуплах, ущелинах скель, норах гризунів. Насиджування кладки починають після першого

яйця, тому у гнізді одночасно бувають і яйця і пташенята різного віку. Насиджує самка,

самець приносить їй їжу. Пташенята вилуплюються сліпі, але опушені, у гнізді залишаються

3—6 тижнів.

Ряд Горобиноподібні – Passeriformes

Дуже великий ряд, який об’єднує близько 5000 видів птахів (приблизно 60% усіх

птахів, які живуть тепер). Поширені на усіх континентах, крім Антарктики, мають різні

розміри, зовнішність і екологічні особливості. Харчуються тваринною або рослинною їжею,

є види, які їдять різну їжу. Найчастіше моногамні, але зустрічається й полігамія. Гнізда

будують дуже старанно, у гілках, ущелинах скель, дуплах, на землі тощо. Пташенята

вилуплюються сліпі, голі, залишаються у гнізді, доки не досягнуть розмірів дорослих і не

вкриються пір’ям.

Ряд поділяють на 4 підряди, які включають 50—70 родин.

Підряд рогодзьоби – Eurylalmi включає 14 видів лісових птахів, поширених в Африці

й Південно-Східної Азії. За рядом особливостей подібні до ракшеподібних.

Підряд кричущі горобині, або тираннові – Clamatores об’єднує близько 1000 видів , які

поширені у тропіках обох півкуль. Особливо різноманітні й багаточисельні у Південній

Америці.

Підряд примітивні горобині – Menurae – лише 4 види, які зустрічаються у небагатьох

районах Австралії. Птахи-ліри зовні нагадують фазанів (маса 500—800 г). Живуть у лісах,

швидко бігають, літають зрідка. Токуючи, самець розправляє хвіст так, що він стає подібним

на ліру. Полігамні; будує гніздо, насиджує єдине яйце і вигодовує пташеня лише самка.

Підряд співочі горобині – Passeres (Oscines) нараховує близько 4000 видів. Поширені в

усіх широтах на усіх континентах, лише у Південній Америці за чисельністю і багатоманіттю

видів поступаються кричущим горобиним. Розміри (маса від 4 г до 1,5 кг), зовнішність та

звички цих птахів дуже різноманітні. У нижній гортані добре розвинені 5—7 пар голосових

м’язів, а нижні кільця зростаються у кістковий барабан – резонатор. Нижче описані кілька

родин цього підряду.  163

Родина жайворонкові – Alaudidae включає близько 70 видів, які живуть на відкритих

ландшафтах. Задній палець закінчується довгим прямим кігтем. Живляться на землі

безхребетними і насінням. Гнізда будують на землі. Самці співають у повітрі.

Родина ластівкові – Hirundinidae об’єднує близько 80 видів гострокрилих птахів, які

добре літають. Дзьоб маленький, але розріз рота великий. Здобич – різних комах – ловлять у

повітрі або на льоту схоплюють з гілок, каміння тощо. Гніздуються на берегах річок, на

узліссях, багато видів – у поселеннях людини. Частина видів будує гнізда з часточок ґрунту,

зліплюючи їх липкою слиною, інші риють нори або гніздяться в дуплах.

Родина ворόнові – Corvidae – нараховує близько 100 досить крупни

Ряд Соколоподібні, або денні хижаки – Falconiformes

Ряд об’єднує близько 270 видів (маса від 60 г до 12 кг) із характерною зовнішністю хижака. Поширені по всій земній кулі і населяють

усі наземні ландшафти. Дзьоб короткий, але сильний, з різко зігнутим донизу гострим кінцем. Біля основи дзьоба є восковиця – ділянка

голої, часто яскраво забарвленої шкіри, на якій відкриваються зовнішні ніздрі. Добре розвинена мускулатура грудей і задніх кінцівок.

Міцні пальці закінчуються крупними зігнутими кігтями. Очі великі. Стравохід і воло сильно розтягуються. Стінки мускульного шлунка

відносно слабкі. Найчастіше самки крупніші від самців, у деяких видів забарвлення самців більш яскраве, ніж у самок. По землі ходять

мало. Політ швидкий, вивірений, багато видів здатні до довгого ширяння. Харчуються тваринної їжею. Активні вдень. Моногамні. У

деяких видів пари зберігаються до загибелі одного з партнерів. Гніздяться окремими парами, активно охороняють гніздову ділянку,

лише деякі види гніздяться групами. Гніздо – купа безладно накиданих гілок – розташовують у розвилках гілок, на виступах скель або

на землі. Крупні види відкладають 1—3 яйця, дрібні – до 4—7. Насиджують кладку і годують пташенят обидва партнери. Пташенята

вилуплюються вкриті пухом, зрячі. У гнізді залишаються 1,5—2 місяці у дрібних видів і 3—4 – у крупних – доки не навчаться літати.

 Ряд Лелекоподібні – Ciciniiformes

Різноманітні за величиною (масою від 100 г до 6 кг) довгодзьобі, довгошиї і довгоногі

птахи, які живуть на берегах водойм і боліт. Близько 120 видів. Оперення розріджене.

Літають повільно. У повітрі витягнуті ноги далеко видаються за хвіст. Розповсюджені майже

усюди, за винятком високих широт. Харчуються різноманітною тваринною їжею.

Моногамні. Гніздяться колоніями, що часто включають декілька видів, рідко – окремими

парами. Недбало побудовані гнізда розташовані в очереті, у розвилках гілок дерев і кущів. У

кладці 2—8 яєць. Пташенята вилуплюються голими, з ледь відкритими очима, або зрячими,

вкритими пухом. Залишаються у гнізді або біля гнізда поки не почнуть літати. Годують  157

пташенят обидва партнери. Поза сезоном розмноження тримаються зграйками, деякі види –

поодиноко.

Чаплі – Ardeidae – близько 60 видів – дуже відрізняються за розмірами (маса від 100 г

до 3—4 кг), але подібні за зовнішнім виглядом: конічний дзьоб з гострими краями, довга

рухлива шия, задній палець за довжиною майже дорівнює переднім. Живуть на берегах

водойм і на болотах. Здобич підстерігають, стоячи на мілководді, і схоплюють блискавичним

рухом голови.

Лелеки – Ciconiidae – відрізняються від чапель більш крупними розмірами (до 5-6 кг),

грубим дзьобом, менш рухливою шиєю, вкороченим заднім пальцем. Гніздяться окремими

парами. Їжу розшукують, повільно крокуючи лісовими галявинами, луками, берегами

водойм. Білий лелека – Ciconia ciconia – гніздується у селах і навіть у містах.

Ібіси – Threskiornithidae (маса – 0,5—2 кг) мають довгий, тонкий, зігнутий донизу

дзьоб або сплощений дзьоб з лопатоподібним розширенням на кінці. За допомогою таких

дзьобів частину здобичі ловлять в намулі або ґрунті. Харчуються на мілководді, гніздяться

колоніями.

Фламінго – Phoenicopterida – великі (маса 2,5—4,5) довгошиї і довгоногі птахи,

довгий дзьоб сильно зігнутий. На краях дзьоба і язика розташовані рогові пластинки, що

утворюють фільтрувальний апарат. Спрямовані вперед пальці ноги з’єднані плавальною

перетинкою. Харчуються на мілководді, фільтруючи воду й намул і відціджуючи

безхребетних та водорості. Гніздяться колоніями на мілководді солоних озер. Гнізда – купи

висушеного намулу і черепашок висотою до 0,5 м. Пташенята вилуплюються зрячими,

вкритими пухом, починають літати у віці близько двох місяців. Нараховують 6 видів,

поширених у тропіках і субтропіках.

 


15.12.2013; 15:03
хиты: 854
рейтинг:+2
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2016. All Rights Reserved. помощь