пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

57. Розмноженя плазунів.

Розмноження

Розмноження плазунів проходить на суші. Навіть морські змії, черепахи, крокодили виходять для розмноження на сушу.

Розмноження статеве, особини роздільностатеві, розвиток прямий, запліднення внутрішнє. Мають відповідні статеві органи (сім’яники, яєчники і протоки, копулятивні органи).

Під час розмноження відбувається активна боротьба між самцями за самку (черепахи, ящірки, змії). Розмножуються яйцями, яйцеживородіння, живородіння (живорідна ящірка). Для приваблювання самок у самців на внутрішньому боці стегон є пори з пахучими залозами. Кількість яєць 8-16 вкритих шкірним покривом або вапняною шкаралупою.

Розвиток відбувається при вологості середовища 3-15%. Яйця відкладають у ґрунт, листя, тріщини скель, (крокодили у гнізда з листя чи трави). Оптимальна температура розвитку +12-+15°С (+20-+30°С), а інкубаційний період яєць 2-3 місяці. Температура +40°С веде до загибелі зародків.

Кількість кладок у змій 1 раз у рік, геконів 2 рази, ящірок і черепах 3-4 кладки у рік. Однак плазуни менш плодючі, ніж земноводні.

Турбота про потомство: крокодили, кобри, удави, пітони – обвивають яйця тілом і якби насиджують. Температура тіла в них вища на 2-4°С, ніж навколишнього середовища.

Форми народження: вилуплення з яєць (черепахи, крокодили); яйцеживородіння (ящірка, веретільниця, гадюки, мідянки), коли яйця затримуються у яйцепроводах до вилуплення; справжнє живородіння (живорідна ящірка) шляхом яйцепровід – хоріон – плацента (лише у холодних кліматичних районах).

 


15.12.2013; 15:03
хиты: 358
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь