пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

53. Живлення, розмноження і розвиток амфібій

живлення.  Всі  сучасні  земноводні  в  дорослому  стані  твариноїдні. 

Вони  поїдають  різних  дрібних  безхребетних:  комах  та  їх  личинок,  багатоніжок,  павуків, 

ракоподібних,  червів  і  т.д.  Водні  види  можуть  ловити  молодь            риби,  а  крупні  із  них  -

земноводних  та  їх  личинок,  пташенят  водоплавних  птахів,  а  також  дрібних  гризунів,  що попали  у  воду.  Безногі  червуги    ведуть  риючий  спосіб  життя,   живляться         ґрунтовими  безхребетними,  окремі  види  селяться  в  термітниках  та  мурашниках,  поїдають  їх  жителів.  Способи  добування  їжі  відносно  одноманітні.  Безногі  земноводні  повільно  пересуваючись  розшукують здобич з допомогою нюху і дотику, хвостаті – з допомогою зору і нюху. Здобич  схоплюють  щелепами;  деякі  види  хвостатих  земноводних  здобич  «приклеюють»  до  язика  (наприклад,  печерна  саламандра)  (рис.  93).  Безхвості  земноводні  під  час  здобування  їжі  орієнтуються переважно завдяки зору і зрідка –  нюху. Розшукують  здобич, пересуваючись  повільними стрибками, або частіше чатуванням. Захоплюють її, викидаючи липкий язик, або  захоплюють  щелепами;  деякі  види  –      шпорцева  жаба,  зелені  ропухи  –     інколи  засовують 

здобич в рот пальцями передніх лапок. Жаби, які добре скачуть (види роду Rana і ін.) здатні 

ловити  також  літаючих  комах.  Малорухомі  ропухи  харчуються  переважно  повзаючими 

комахами (жуки, мурашки, гусінь та ін.).

Розмноження та розвиток земноводних, як і в риб, відбуваються у воді. Земноводні - роздільностатеві тварини, яким здебільшого притаманне зовнішнє запліднення. Протоки статевих залоз у земноводних відкриваються в клоаку.

З настанням весни земноводні прокидаються від зимового заціпеніння та починають шукати водойми, які швидко прогріваються сонячним промінням. Навесні ви часто чули гучний «жаб'ячий спів». Річ у тім, що в самців деяких видів жаб у кутках ротової щілини розвиваються особливі парні мішки – резонатори. Вони можуть роздуватися, підсилюючи звуки. У такий спосіб самці жаб сповіщають про свою присутність.

Самки жаб відкладають у воду дозрілі ікринки, а самець випускає на них рідину, що містить сперматозоїди. Через деякий час зовнішня оболонка ікринок набрякає і збільшується за об'ємом. Набряклі драглисті оболонки допомагають ікринкам утримуватися біля поверхні води, де вища температура. Вночі, коли температура знижується, в кладках завдяки драглистим оболонкам температура продовжує залишатися на декілька градусів вищою, ніж у воді. Верхня частина яйця всередині прозорої оболонки містить темний пігмент, а нижня - світла.

Завдяки пігменту сонячне проміння уловлюється краще і яйце отримує більше тепла, необхідного для розвитку зародка. Крім того, темний пігмент захищає зародок від шкідливого ультрафіолетового випромінювання Сонця.


15.12.2013; 15:03
хиты: 1979
рейтинг:-1
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь