пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

32. Система Скати (ATOMORPHA)

На відміну від акул, скати мають зяброві отвори на черевному боці (рис. 43). Тіло у них сплющене, краї грудних плавців зрослися з боками і головою. Мигальної перетинки очей та анального плавця немає. Зуби не мають гострих вершин і країв, характерних для акул. Бризкальце розвинуте значно ліпше, оскільки воно бере участь у диханні, коли скат лежить на дні. Розмножуються відкладан-ням яєць або народжують живих малят. Харчуються різноманіт-ними тваринами – планктоном, молюсками, рибами. До надряду належать понад 300 видів.

Ряд Пилкорилоподібні – Pristiformes. Риби цього ряду за зовнішнім виглядом нагадують акул. Типовим представником є риба-пилка (Pristis pectinatus), яка сягає довжини 5 м і маси тіла 300 кг. Це типова живородна форма; у череві матері в ембріона рило м’яке, а зуби «пилки» до народження заховані під шкірою. Їжею їм слугують дрібні тварини ґрунту. Тварини використовують свою пилку як лопату і граблі, а також під час нападу на косяки дрібних риб (кефаль, сардини). Особина пилкою, як шаблею, уражає здобич і потім збирає мертву із дна.

Ряд Рохлеподібні – Rhinobatiformes. Майже всі представники ряду – яйцеживородні. Переміщення тварин у воді відбувається завдяки хвостові, а не грудним плавцям, як це роблять інші скати. Живляться дрібною рибою, ракоподібними, молюсками та іншими донними тваринами. Представників цього ряду біля узбережжя Індії ловлять і використовують для приготування їжі у свіжому та засоленому вигляді.

Ряд Ромбоподібні, або Ромботілі, – Rajiformes. Донні риби. Можуть змінювати забарвлення залежно від кольору дна. Мають загострене рило й виразно окреслений хвіст. Рухи грудних плавців під час плавання нагадують помахи крил. В усіх європейських морях, у тому числі в Чорному, живе скат морська лисиця (Raja clavata). Розмножується відкладанням яєць, які розвиваються близько п’яти місяців (у інших видів ряду – 4―14 місяців). Рогові капсули яєць мають по чотири вирости на кутах, якими чіпляються за водорості. Цікаву форму має мексиканський ниткорилий скат (Springeria folirostris). Рило в нього перед ниткоподібним видовженням розширене і сплющене, утворює своєрідну листкоподібну структуру.

Ряд Хвостоколоподібні – Dasyatiformes. Багато представників цієї групи мають голки на хвості. Голки стиснені з боків і вкриті великими зубцями. По нижній поверхні голки проходить борозна з одноклітинними отруйними залозами. Сама голка нерухома, проте, вигинаючи хвіст, скат може завдати нею потужних ударів. Сила удару така, що голка легко пробиває шкіряне взуття і глибоко входить у тіло людини. Отрута зумовлює різкі спазматичні болі, мускульний параліч, сильне серцебиття і блювання.

До цього ж ряду належить морський диявол або манта (Manta birostris) – найбільший серед скатів, який сягає 7 м завдовжки і важить 2 т. Цей велетень може вистрибувати з води на висоту 1,5 м і під час падіння спричиняти звук, подібний до пострілу гармати.

Ряд електричні скати – Torpediriformes. До цього ряду належать скати, які населяють тропічні й субтропічні води всіх океанів. Їм властиві електричні органи, розміщені між головою і грудними плавцями. Маса електричних органів може становити шосту частину маси тіла. Електричний орган керований особливою часткою мозку. Поодинокий електрич-ний розряд триває 0,003―0,05 с. Скат переважно генерує до 100 імпульсів підряд. Напруга імпульсів коливається від 8 до 300 В. Електричні органи слугують для орієнтації (як у сліпого тропічного ската, у якого нема очей) і нападу під час полювання на камбал, вугрів, лососів, акул.

Розмножуються яйцеживородінням – самка «народжує» до чотирьох малят після майже річного виношування.


15.12.2013; 15:03
хиты: 854
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь